ITM face verificări pe caniculă. Angajatorii care nu respectă măsurile vor fi amendați
Amenzi între 1500 şi 2500 de lei pentru angajatorii care nu respectă prevederile Ordonanţei privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia angajaţilor pe perioada caniculei, anunță Inspectoratul Teritorial de Muncă din Caraş Severin.
Articol editat de Valentina Adam, 10 iulie 2023, 16:25 / actualizat: 11 iulie 2023, 10:32
În conformitate cu prevederile ordonanţei 99/2000, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă, precum: reducerea intensităţii si ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Inspectorii de muncă verifică dacă angajaților expuşi la temperaturi extreme li se oferă apă (2-4 litri de persoană), li se asigură echipament individual de protecţie, duşuri, acordarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate de căldură.
O atenție deosebită se va acorda persoanelor cu afecţiuni, care nu pot lucra la temperaturi extreme. Pe perioada caniculei vor fi trecue, după posibilităţi, pe alte locuri de muncă sau programul lor de lucru va fi redus.
“De asemenea, există şi posibilitatea întreruperii colective a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţilor în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, dacă temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive. De reţinut ar fi faptul că, pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. În această situaţie, se vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată. Atragem atenţia că nerespectarea prevederilor Ordonanţei privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă se sancţionează contravenţional, cu amendă de la 1500 la 2500 de lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG nr. 99/2000„, se arată în comunicatul primit de la ITM Caraş-Severin.