Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Prăjitura țărănească

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.
Astăzi vă prezint o rețetă de prăjitură din 1914 readusă în actualitate de Norica Bârzotescu. Autoarea a actualizat vechi rețete din lumea satului, rețete ale străbunilor, pe care le-a preluat din vechi cărți de bucate pentru a nu se pierde. În cartea scrisă de Norica Bârzotescă apar și textele originale, cu graiul de atunci.
Pentru prăjitura țărănească de astăzi folosim ca ingrediente:
– 250 de gr de făină
– 500 de gr de zahăr pudră
– zece ouă
– 250 de gr de migdale
– o lămâie
– un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu alimentar
– unt
Măcinăm jumătate din cantitatea migdale decojite, iar cealaltă jumătate de migdale tot decojite le tăiem pe lungime în câteva bucăți cu un cuțit. Mixăm șase ouă întregi și patru gălbenușuri împreună cu zahărul pudră până obținem o compoziție cremoasă. În acest amestec încorporăm treptat migdalele măcinate, coaja de la lămâie, făina și bicarbonatul de sodiu. Separat batem cele patru albușuri rămase cu puțină sare până când obținem o spumă fermă. În compoziția cremoasă punem spuma fermă și o amestecăm bine cu mișcări circulare de sus în jos pentru aerare. Ungem o tavă cu unt și o tapetăm cu făină. Turnăm compoziția în tavă, lovim fundul tavii de câteva ori de masă pentru uniformizare și presărăm deasupra migdalele tăiate pe lungime. Punem tava în cuptorul preîncălzit la 170- 180 de grade Celsius până se rumenește frumos. Scoatem tava, lăsăm prăjitura să se răcească, o pudrăm cu zahăr și o tăiem în cuburi. Este o rețetă simplă, ușor de preparat, dar savuroasă. Într-o oră și jumătate aveți pe masă o veche prăjitură românească. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.  

Rețeta românească: Prăjitura țărănească

Articol editat de Radio Resita, 16 iulie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito