Rețetă cu pește sau fructe de mare: Hamsii prăjite
În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce sau sărată sau fructe de mare. Vă prezint astăzi o modalitate delicioasă de-a vă bucura un pește ieftin, gustos și sățios. Vă propun hamsii prăjite. Cu această denumire sunt cunoscuți la noi, dar mediteraneenii le spun anșoa.
Hamsia este un pește marin albăstrui de circa 20- 23 cm lungime la vârstă adultă, cu o mare valoare comercială, care este prins pentru a fi folosit în alimentația oamenilor. Majoritatea speciilor se găsesc în apele marine. Peste 140 de specii de anșoa sunt clasificate în 17 genuri. Peștii formează bancuri enorme în apropierea țărmului, în special în timpul sezonului cald și al perioadei de reproducere. Hamsia trăiește până la 4 ani. Se hrănește cu plancton, fiind în același timp o resursă importantă de hrană pentru multe alte specii de pești, păsări și mamifere. Anșoa se reproduce rapid și cu descendență numeroasă, astfel încât nu sunt foarte vulnerabile la supraexploatare. Există în hipermarket-uri anșoa conservate în sare. Acestea presupun desărarea înainte de consum. Acești peștișori mai sunt conservați în ulei de floarea- soarelui sau de măsline. Cei în ulei de măsline sunt mai delicioși. Metodele de consrvare au fost inventate în Sicilia.
Ca să prăjim hamsii pe săturate, la jumătate de kg de acești peștișori, mai ne trebuie treisferturi de pahar de făină de porumb, ulei de măsline și sare.
Presupunând că aveți hamsii proaspete acestea trebuie curățate, spălate în apă rece, scurse printr-o strecurătoare și uscate. Se pot folosi și anșoa conservate și după decongelare se urmează aceleași direcții.
Încingem uleiul de măsline extravirgin în tigaie cu fund gros, de preferat de fontă. Eu am o tigaie de fontă de 33 de centimetri diametru și cu margini înguste în care mai prăjesc și grătare. Anșoa scursă și uscată se tăvălește în făină de porumb, sare și făină de grâu. La două linguri de mălai se pune una de făină de grâu. Sărați după gust. Scuturăm de excesul de făină hamsiile și rapid le aranjăm în tigaie de la mijloc spre marginii în cercuri concentrice. Ar fi bine să mai fie cineva să vă ajute la montat sau cel puțin scuturați peștișorii înainte ca să vă mișcați rapid. După ce hamsiile s-au rumenit pe o parte le întoarcem și le gătim și pe cealaltă parte. Puteți să le întoarceți într-un alt recipient, după care să le puneți la prăjit cu partea care a fost deasupra prima data. Încercați să nu destrămați cercurile concentrice de pești pentru a avea la masă și un efect vizual. Când hamsiile sunt prăjite le întoarceți pe un platou rotund de servit și le puneți pe masă. Serviți cu lămâie, ceapă verde, pâine, mămăligă sau mujdei. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.
Articol editat de Radio Resita, 14 iulie 2023, 07:00
(Daniel Babun)