Rețeta din Orientul Mijlociu: Ojakhuri
Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Vă invit astăzi să călătorim în Georgia.
Se pare că numele de Georgia provine din cuvântul persan Gorgan – țara lupilor. Georgia este situată între Marea Neagră, Turcia și Rusia. Republica Democrată Georgia și-a proclamat independența la 26 mai 1918. Statul a avut o existență efemeră, fiind invadat de Armata Roșie în martie 1921 şi încorporat ca republică unională în URSS un an mai târziu.
Georgia și-a redobândit independența la 9 aprilie 1991, în contextul destrămării URSS. Primii ani de independenţă au fost marcaţi de conflictele declanşate în regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. Tensiunile acumulate în zonele de conflict au culminat, în august 2008, cu ciocniri armate între Georgia şi F. Rusă, finalizate prin Acordul din 12 august 2008, mediat de preşedintele de atunci al Franţei, Nikolas Sarkozy. În urma recunoaşterii independenţei regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud de către Federația Rusă, Georgia a decis să se retragă din Comunitatea Statelor Independente. Georgia şi-a fixat ca obiectiv aderarea la NATO.
Bucătăria georgiană vine dintr-o țară mică cu tradiții mari. După cum spune o legendă georgiană… despre bucătăria georgiana – „Când Dumnezeu a împărțit pământul tuturor oamenilor, georgienii au făcut un banchet, numit Supra cu toasturi și cantități mari de vin. În consecință, ei au ajuns mai târziu și Dumnezeu le-a spus că nu a mai rămas pământ și pentru ei. Iar ei și-au explicat întârzierea – au întârziat numai pentru că au ridicat paharul ca să-L cinstească. Așa că Dumnezeu a fost mulțumit și le-a dat georgienilor partea de pământ pe care și-a păstrat-o pentru El.” Bucătăria georgiană este un amestec minunat de civilizații estice și vestice, cu felurile lor de mâncare specifice. Cu toate că folosește produse obișnuite și bine-cunoscute în toată lumea, îmbinând ingredientele în proporții diverse, obține gustul și aroma speciale ale felurilor georgiene, făcându-le unice.
Astăzi vă prezint Ojakhuri. Acesta este un fel de mâncare simplu, dar foarte delicios și popular în familiile georgiene. Numele în sine înseamnă masă de familie și se face cu carne prăjită, cartofi și ceapă. Ojakhuri îl veți găsi în meniurile multor restaurante georgiene.
Ne trebuie ca să preparăm Ojakhuri de:
– 1,5 kg cartofi
– 1 kg carne de porc amestecată moderat de grasă, cu oase și fără
– jumătate de kg de ceapă
– ulei vegetal
– sare și piper după gust
Carnea se taie în felii de dimensiuni medii. Într-o tigaie în care am pus ulei rumenim la foc mare bucățile de carne. Mai întâi punem pe cele grase și apoi carnea mai slabă. Dupa 8 minute asezăm separat bucățile de carne prajite pe o farfurie și prăjim rondele de ceapa în aceeași grăsime. Punem ceapa prăjită peste carne. Prăjim și cartofii în aceeași tigaie pe care ați folosit-o pentru ceapă. Când cartofii sunt pe jumătate gătiți adaugăm carnea și ceapa împreuna cu sucul pe care le-au eliberat. Reglăm gustul de sare și piper, amestecăm bine și continuăm să gătim la foc mic de această dată și fără să acoperim tigaia. Ojakhuri se servește cald cu sos de ardei iute. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
Articol editat de Radio Resita, 12 iulie 2023, 07:00
(Daniel Babun)