Prima seară fără ploaie la Gărâna Jazz Festival
Penultima seară la Gărâna Jazz Festival a avut profunde note de nostalgie pe portativul sufletelor de artiști și fani. Un apus blând a împovărat cu emoție atmosfera.
Articol editat de Anca Bălălău, 9 iulie 2023, 09:09 / actualizat: 9 iulie 2023, 21:15
Parcă, undeva în spatele privirilor, poveștile ce încă se scriu simt adierea despărțirii, dar cu sentimentul nașterii unor amintiri ce au luat deja calea ediției cu numărul XXVIII.
Munții cu Jazz ai Banatului de Munte își încovoaie frunțile peste Poiana Lupului invocând starea de catharsis… O să ne fie dor, mi-au mărturisit cu sinceritate, spectatorii, o să ne fie dor așa ca în versurile lui Blaga-dați-mi un trup voi munților, mi-a mărturisit un domn septuagenar sosit de undeva din câmpia Bărăganului.
Jazz-ul înseamnă găsirea propriului sunet și stil. Este vorba despre a transforma ceva familiar în ceva personal.
”În afara unor recitaluri de calitate, muzică soft, acest festival este și un mijloc de socializare, de legat prietenii și de clădit castele de gândire. Sunt cu peste 2000 de persoane mai mult decât ieri, îmi place ce văd, e curtea plină. Florian Lungu, cu o experiență muzicală de 60 de ani, a spus că pianistul de azi, Vasil Hadžimanov, este cel mai bun pe care l-a văzut în viața lui. Toți artiștii de mâine sunt extrordinari, de exemplu concertul lui Anouar Brahem a adus mai mult public decât îmi imaginam, toate discurile lui sunt aici,’’ a precizat Marius Giura, directorul festivalului.
La rândul său, omul de litere, Marius Tolcea a remarcat explozia de tinerețe ce caracterizează publicul, o nouă generație de iubitori de jazz, remarcând eforturile nebănuite ale familiei Giura.
Poveștile, prieteniile se conturează în jurul acestui eveniment, am întâlnit în fiecare seară o poveste ce confirmă regula. Iași, București și Timișoara, trei orașe simbol ale României, își dau întâlnire la Gărâna într-o frumoasă prietenie a trei tineri care se reîntâlnesc an de an la festival.
Din pitorescul Gărâna Jazz Festival fac parte și patrupezii, l-am întâlnit și pe Franz-Ferdinand, un cățel superb din Timișoara care își privea cu interes noii prieteni, căței.
Ambasadori ai prieteniei din toate orașele țării sunt prezenți în Poiana Lupului, un tânăr din Târgu-Mureș concluzionând că Gărâna Jazz Festival este cel mai frumos lucru care s-a întâmplat în țara noastră, mai ales din punct de vedere jazz, de 27 de ani în Poiana Lupului totul sună și arată mai bine.
Duminică este ultima seară de muzică, prima noapte de visare către următoarea ediție.
Un regal musical de duminică ce va începe la Biserica Catolică Văliug, de la ora 11:00 cu Michel Godard solo și Marta Popovici.
Apoi, în Poiana Lupului, de la ora 18:00, Daniel Herskedal Trio,The Side Effects: Stian Carstensen, Marius Neset and Thomas Strønen și Anouar Brahem Quartet.
Și dacă muzica a ajuns până acolo Sus, cu siguranță va ploua doar cu aplauze și muzică de calitate.
Gărâna Jazz Festival este o armonie de muzică, culoare și umanitate, un loc unde oamenii se bucură și trăiesc împreună motivați de o iubire care înobilează-jazz-ul. Dar, în afară de asta, muzica ne poate aduce împreună. Ne poate face să ne simțim conectați cu cei din jurul nostru. Este locul în care limba, distanța și granițele nu contează. Totul este despre emoțiile pe care le putem împărtăși cu ceilalți.