Tricentenar de slujire şi credinţă romano-catolică în Bocşa în acest sfârşit de săptămână
Parohia romano-catolică din Bocșa a fost înființată în anul 1723. Conform şematismului diecezan, publicat în anii 1948 și 1900, prima biserică a comunității a fost construită acum 300 de ani. Aceasta a fost dedicată Sfântului Florian, ulterior ea fiind sfințită cu prilejul sărbătorii Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 19 iulie 2023, 13:00 / actualizat: 20 iulie 2023, 11:01
Primă biserică a fost grav avariată în timpul războaielor, aşa că a fost reconstruită în mai multe rânduri. Din jurnalul călugărilor iezuiți din Timișoara reiese că în anul 1727 Philipp Johann Bettendorf Valentiniani era preot paroh în Bocșa.
Astfel, cu ocazia tricentenarului, sâmbătă, 22 iulie 2023, începând cu ora 10.00, Excelența Sa Iosif Csaba Pál – episcop diecezan de Timişoara va celebra o Sfântă Liturghie solemnă în biserica romano-catolică din Bocșa, eveniment ce se va consuma în cadrul Zilelor Culturale Germane din localitate. După Sf. Liturghie, la ora 11.00, va avea loc o prezentare de carte, şi-anume volumul, intitulat „Biserica romano-catolică Bocșa Montană la tricentenar 1723-2023”, semnat și editat de istoricul Mihai Vișan și bibliotecarul Gabriela Șerban. Volumul va fi prezentat de părintele Emil Alin Irimiciuc – parohul locului, dr. Mirel Patriciu Pascu – primarul orașului Bocșa, istoricul Mihai Vișan, criticul Gheorghe Jurma și bibliotecarul Gabriela Șerban.
După prezentarea cărții, tinerii îmbrăcaţi în costume populare germane vor prezenta un spectacol de muzică și dans, în organizarea Forumului Democratic German din Bocşa, au anunţat organizatorii evenimentului.
Pentru Radio Reşiţa, pr. Emil Alin Irimiciuc – parohul Bisericii romano-catolice din Bocşa:
Sursa foto: dli.ro