Cloudul guvernamental al României
România se pregătește să implementeze o platformă de cloud guvernamental care va reuni într-o arhitectură informatică sigură și consolidată instituțiile administrației publice centrale. Proiectul face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și are ca scop să faciliteze transformarea digitală a României și să îmbunătățească calitatea și accesibilitatea serviciilor publice pentru cetățeni.
Articol editat de Radio Resita, 7 iulie 2023, 12:42
Cloudul guvernamental este o infrastructură de servicii informatice, de comunicații și de securitate cibernetică, aflată în proprietatea statului român, care va permite migrarea și integrarea sistemelor informatice și a serviciilor publice electronice ale autorităților și instituțiilor publice centrale. Cloudul guvernamental va fi compus din două componente principale: cloudul privat guvernamental și resurse și servicii publice certificate obținute din alte clouduri publice sau private.
Cloudul privat guvernamental va fi administrat operațional de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și al Serviciului Român de Informații (SRI), care vor asigura cerințele și măsurile tehnice de performanță și securitate cibernetică.
Resursele și serviciile publice certificate vor fi obținute din clouduri publice sau private care vor respecta standardele, regulile, orientările și specificațiile stabilite într-un ghid de guvernanță a platformei cloud guvernamentale, care va fi aprobat printr-o hotărâre de guvern. Resursele și serviciile publice certificate vor fi interconectate cu cloudul privat guvernamental la nivel de servicii, pentru a asigura interoperabilitatea, scalabilitatea și flexibilitatea platformei.
Finanțarea pentru implementarea cloudului guvernamental privat va fi asigurată din PNRR, Componenta 7 – Transformare Digitală, care prevede o alocare de peste 560 de milioane de euro pentru acest proiect. Termenul estimat pentru finalizarea proiectului este anul 2026.
Beneficiile cloudului guvernamental pentru cetățeni ar fi:
-Cloudul guvernamental va aduce o serie de beneficii pentru cetățeni, prin simplificarea și modernizarea relației cu administrația publică. Printre acestea se numără:
-One-stop shop – acces direct la toate serviciile publice, prin integrarea celor 36 de evenimente de viață și a serviciilor de guvernare într-o singură platformă;
-Statul român, accesibil la un click distanță – cetățeanul va putea solicita și primi documente de oriunde, oricând;
-Economie de timp – fără cozi, fără nicio deplasare fizică la instituțiile publice;
-Trasabilitate – cetățeanul va putea avea un istoric al interacțiunilor sale cu administrația;
-Jurnalizare – procesarea datelor se va face transparent, la nivelul sistemelor IT ale instituțiilor publice beneficiare, astfel încât cetățenii au posibilitatea să vizualizeze accesarea datelor;
-Siguranță – cloudul guvernamental va beneficia de cele mai avansate sisteme de securitate cibernetică disponibile.
Cloudul guvernamental va contribui, de asemenea, la trecerea României către o economie bazată pe date, sigură și dinamică, o economie digitală aliniată cu direcțiile strategice de acțiune ale Uniunii Europene.