Scurtă istorie a ciocolatei în România
Frații Vasile și Grigore Capșa au fost deschizători de drum într-ale deserturilor pe plan autohton, scrie Radio Vacanța
Articol editat de Valentina Adam, 7 iulie 2023, 12:50
În România, istoria deserturilor cu ștaif începe în 1852, când frații Capșa își deschideau prima lor cofetărie, amintește Gastro Art.
4 ani mai târziu, în 1856, Vasile Capșa ajungea în Franța, de unde aducea bomboane fondante și alte dulciuri. Totodată, la București ajungea bombonierul Georges Leroy. Mai apoi, Grigore Capșa se specializa la Paris, în echipa faimosului Belissaire Boissier.
Mai apoi, se deschideau în Capitală și alte cofetării, care rivalizau Capșa.
În 1890, era fondată “Latter Mor”, prima fabrică de ciocolată din Banat.
În 1891, industriașul francez F. Bresson ridica prima fabrică de ciocolată din București.
În 1899, la Brașov era fondată “Hess: Prima fabrică de bomboane și ciocolată din Transilvania”.
În intervalul 1912 – 1920, au funcționat firma individuala „Pavel Helioty”, producător de ciocolată, produse zaharoase, paste făinoase si gheată artificial și fabrica SAR “Corso”, care vindea produse zaharoase.
În 1917, Fabrica de bomboane “Latter Mor” de la Timișoara devenea “Kandia”.
1919, la București se deschidea Ciocolateria “Regina Maria”, parteneri în afacere fiind Grigore Alexandrescu, Roman Căpăţână şi Constantin Grigorescu.
În 1922, compania Stollwerk Bratislava inaugura o filială la Brașov.
În 1948, după naționalizarea comunistă, Cofetăria Capșa devenea Cofetăria București, Fabrica Zamfirescu – Întreprinderea de Produse Zaharoase București, iar Hess – Dezrobirea.
În 1969, Dezrobirea va lua numele Cibo.
În 1990, fosta Fabrică Zamfirescu era inclusă în S.C. Excelent S.A. iar în 2002 intră în procedură de clasare, iar fabrica Cibo devenea “Poiana Produse Zaharoase”. În 1994, aceasta din urmă era cumpărată de o multinațională americană și devenea “Kraft Jacobs Suchard România”
În 2003, Kandia Timișoara fuziona prin absorbție cu Excelent. Toată producția era mutată la București. Noua unitate se va numi Kandia Excelent.
În 2010 Kraft Jacobs Suchard, închidea fabrica din Brașov și își muta sediul în Bulgaria.
Celebrată la 7 iulie, an de an, „Ziua Mondială a Ciocolatei” a fost institută de francezi în 1995, notează Rador.
Data indică momentul introducerii în Europa, în 1550, a băuturii pe bază de cacao. Ciocolata, aşa cum o ştim noi azi, în formă de baton, a fost invenţia londonezului Joseph Fry, în 1847. Ciocolata se folosea deja de mii de ani, însă sub altă formă. În 1519, conchistadorul Hernán Cortés a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obişnuia să bea o băutură preparată din seminţe de cacao, numită „chocolatl”.