Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Plăcinte mocănești

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.
Pe lângă celebra populaţie a moţilor, Munţii Apuseni cuprind şi o altă categorie de oameni denumiţi popular „mocani”. Sunt întâlniţi sub această denumire în mai multe zone ale ţării, dar în Apuseni au format un grup distinct care s-a delimitat în timp din multe puncte de vedere faţă de „moţi”. „Centrele” de odinoară ale acestei mocănimi sunt satele Lupşa şi Sălciua, unde aurul se exploata direct din apa râului.
Dacă în alte zone ale ţării mocanii sunt cunoscuţi ca oieri, în Apuseni, proximitatea resurselor minerale şi relieful tipic a făcut ca aceştia să fie mai degrabă crescători de vite. Mocănimea văii Arieşului se extinde la nord pe cursurile râurilor afluente ale Arieşului, în special pe valea râului Poşaga (valea Poşăgii) cuprinzând zona din jurul comunei Mărişel, aflată pe teritoriul judeţului Cluj, loc tradiţional de întâlnire estivală a mocanilor. De asemenea, un alt grup de mocani cuprinde zona Ampoi-Întregalde, situată, ca şi mocănimea Văii Arieşului, tot pe teritoriul judeţului Alba.
Ocupaţia principală ca ramură de agricultură a mocanilor a fost creşterea vitelor şi oieritul. Pentru astăzi m-am gândit să vă propun plăcinte mocănești. Plăcintele mocănești sunt moștenite din moși strămoși.
Pentru aluat ne trebuie:
– 500 de gr. de făina (plus o cană pentru înfăinat)
– un ou
– 250 de mililitri de apă călduță
– 100 de gr de unt sau untură dacă vă place mai mult
– sare
Pentru umplutură pregătim:
– 200 de gr de brânză de burduf
– 200 de gr de brânză telemea veche
– jumătate de legătură de mărar
– două ouă
– jumătate de litru de ulei pentru prăjit
Se cerne făina apoi se amestecă împreună cu sarea, oul, apa călduță și se frământă cinci minute doar atât cât să se omogenizeze bine toate ingredientele. Aluatul seamănă la consistență cu cel de tăiței. Bila de aluat se împarte în opt bucăți egale. Fiecare bucată se întinde pe suprafața de lucru bine înfăinată și se formează un cerc de aluat de aproximativ 20 de cm. Untul se topește și cu el se ung foile.  Se lasă cam zece minute să se închege untul pe foi, apoi se rulează fiecare foaie sul într-un melcișor. Fiecare melcișor se întinde  într-o foaie puțin mai mică. Înfăinați bine suprafața de lucru pentru că este posibil să iasă untul și să se lipească.
Între timp se prepară umplutura amestecând cele două feluri de brânza cu oul și cu cu mărarul. Umplutura se împarte în patru părți. Amestecul se întinde pe patru dintre foi și celelalte patru se așează deasupra, rulând și răsucind marginile astfel încât să se sigileze umplutura. Aluatul se înțeapă cu furculița. Uleiul se pune la încălzit și când s-a înfierbântat se așează pe rând plăcintele. Când prind o culoare aurie se întorc. Atunci când s-au preparat le scoatem pe hârtie absorbantă pentru îndepărtarea excesului de ulei. Se repetă operațiunea cu fiecare în parte și se pot servi. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețeta românească: Plăcinte mocănești

Articol editat de Radio Resita, 25 iunie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă: Paella Marinara
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 18 octombrie 2024, 07:22

Rețetă: Paella Marinara

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Rețetă: Paella Marinara
Rețetă: savarină
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 17 octombrie 2024, 07:18

Rețetă: savarină

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Rețetă: savarină
Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 16 octombrie 2024, 07:05

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir
Rețetă: pui și cârnați Gumbo
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 15 octombrie 2024, 07:02

Rețetă: pui și cârnați Gumbo

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă: pui și cârnați Gumbo
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 14 octombrie 2024, 07:01

Rețetă europeană: cotlet Pozharskie

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent. Bucătăria rusă este una dintre cele...

Rețetă europeană: cotlet Pozharskie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 6 octombrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: bograch și piept de rață cu prune

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: bograch și piept de rață cu prune
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 octombrie 2024, 09:31

Rețetă mediteraneeană: Braciole napoletane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Rețetă mediteraneeană:...

Rețetă mediteraneeană: Braciole napoletane
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 octombrie 2024, 08:13

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde