Ce înseamnă Reziliența Comunităților?
Ziua Informării Preventive este organizată anual, de câte ori data de 13 coincide cu o zi de marţi. Activitățile informative urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice unor tipuri de risc.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 13 iunie 2023, 09:49
Ce înseamnă Reziliența Comunităților, ne spune șeful Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților de la ISU Semenic, colonel Corina Braje.
„S-ar traduce ceva de genul: cum rezistă populația dintr-o comunitate, cum poate face față unor situații de urgență? Capacitatea de rezistență, de educare până la urmă în fața unor situații de urgență. Furia naturii nu o putem noi stăpâni, dar putem să ne pregătim pentru a face față furiei naturii, să rezistăm. Omul atunci când este în pericol, bineînțeles că începe să strige la autorități că acestea nu-și fac treaba. Dar, dar eu, ca cetățean, ar trebui să îmi pun întrebarea oare ce fac eu până să vină autoritatea să mă salveze? Trebuie și eu să contribui cumva. Și ne obligă datoria noastră de cetățeni să facem ceva pentru binele tuturor. De aceea e foarte important să ne pregătim, să știm ce avem de făcut, să ascultăm ce trebuie făcut ca să nu ajungem în situația în care să nu mai avem ce face și să avem pagube fie de vieți omenești, fie animale, fie bunuri materiale”.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al județului Caraș-Severin va organiza, astăzi, de „Ziua Informării Preventive”, puncte mobile de informare în locurile aglomerate din Reșița, dar și în patru comune din județ, respectiv Coronini, Sichevița, Gârnic și Berzasca.
Prin aceste activități cetățenii îşi vor îmbogăţi cunoştinţele cu informaţii despre tipurile de risc identificate pe teritoriul județului nostru, dar și cunoaşterea modului de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă: incendiu, cutremur, inundaţie, elemente de muniţii neexplodate din timpul conflictelor militare, a mai declarat colonelul Corina Braje.
Recomandări pentru populație:
• Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;
• Ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor;
• Urmăriți cu atenție evoluția situației hidrologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților.
• În cazul producerii unei situații de urgență, apelați 112 – numărul unic pentru apeluri de urgență sau anunțați serviciul voluntar pentru situații de urgență al localității în care vă aflați. Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro (https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.