Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shafuut

Am ajuns și în ziua de miercuri pe care am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. 

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shafuut

Articol editat de Radio Resita, 14 iunie 2023, 06:59

Vă invit astăzi să călătorim în Yemen. Țara este situată la marginea de sud a Peninsulei Arabe. La nord se află țara Arabia Saudită, iar Oman la est. Granițele de vest și de sud ale Yemenului sunt în întregime de coastă. Clima este uscată, caldă și umedă. Peste jumătate din peisajul Yemenului este deșert. Islamul este religia principală și se vorbește arabă.
Pe lângă teritoriul continental, Yemenul include câteva insule din Marea Roșie și Marea Arabiei. Cea mai cunoscută insulă yemenită este Socotra, care este un sit al Patrimoniului Mondial datorită plantelor sale rare, cum ar fi copacul cu sânge de dragon, păsările și reptilele care nu pot fi găsite ân altă parte a lumii. Arhitectura din orașele yemenite este fascinantă, unică și frumos detaliată.

Pentru astăzi propun Shafuut. Acesta este un sos de iaurt savuros și picant. Iaurtul, roșiile, usturoiul, chili, sarea și castraveții se amestecă fin. Deoarece contine iaurt, se servește rece. Într-un climat cald precum Yemen, Shafuut are un efect răcoritor.  Se servește ca aperitiv cu pâine.

Pentru preparare trebuie să avem:  
-trei căței de usturoi
-un ardei iute verde
-o legătură de coriandru
-frunze de ceapă verde
-frunze de  mentă
-patru ridichi roșii
-o roșie roma
-sucul de la o lămâie
-o lingură de chimen macinat
-o cană de iaurt gras
-puțin lapte integral
-sare după gust
Într-un bender punem toate legumele și chimenul. Mixăm bine și lăsăm deoparte. Cu un tel manual batem iaurtul până la omogenizare. Va rezulta o masă groasă, așa că trebuie subțiat cu lapte. Adăugăm treptat câte un sfert de cană de lapte și continuăm să batem până când devine un lichid mai spumos.

Punem legumele mixate și continuăm să amestecăm cu telul. Adăugăm lămâia și mai batem un minut sau două. Asezonăm cu sare după gust.
Urmează să facem Lahoh, adică pâinea pe care o înmuiem cu melanjul de iaurt.

Luăm un kg de făină albă, 12 căni de apă călduță, trei linguri rase de zahăr, o linguriță și jumătate de drojdie uscată, sare și ulei de rapiță.
Amestecăm o lingură de făină și patru linguri de apă într-un castron ceramic. Încălzim în bain-marie până la un minut pentru ca făina să se topească și amestecul să fie cald. Amestecăm bine și lăsăm deoparte.

Într-un castron mare combinăm cu telul toată făina, zahărul, drojdia uscată și apa călduță până se formează un aluat fără cocoloașe. Presărăm sarea în aluat și continuăm să amestecăm bine până aluatul devine omogen și lichid. Adăugăm și aluatul subțire pus deoparte și  lăsăm la odihnă acoperit pentru aproximativ 15- 20 de minute. Se amestecă din nou, se acoperă și se mai lasă la crescut într-un loc cald încă o oră. Aluatul ar trebui să dezvolte bule.

Încingem o tigaie și o ungem cu o peliculă fină de ulei rapiță cu ajutorul unei pensule. Cu un polonic turnăm aluat și agităm tigaia astfel încât aluatul să se întindă pe toată suprafața sa, la fel ca atunci când facem clătite. Odată ce Lahoh are bule peste tot și își pierde aspectul de aluat îl scoatem din tigaie pe o tavă acoperită cu un prosop mare care în final ar trebui să acopere toate turtele. Lahoh-ul trebuie să fie prăjit doar dintr-o parte.

Când am terminat de pregătit fiecare Lahoh spălăm fundul tigăii cu apă de la robinet pentru a se răci. Reîncălzim din nou tigaia,   turnăm din nou aluatul și continuăm până terminăm aluatul.

Într-un vas de servire mare și plat punem amestecul de iaurt și peste clădim clătitele unse cu el. Decorăm cu semințe de rodie sau boabe de struguri și se poate servi.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (Daniel Babun)

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine