Şedinţă de urgenţă la Prefectura Caraş-Severin
Prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în ședință extraordinară, în sistem hibrid, ca urmare a emiterii de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a unor avertizări hidrologice COD ROȘU și COD PORTOCALIU.
Articol editat de Alin Datcu, 12 iunie 2023, 19:11 / actualizat: 13 iunie 2023, 7:14
Fenomenele prognozate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație și de pericol.
Avertizarea de tip COD ROȘU este valabilă în intervalul 12 iunie, ora 20:00 – 13 iunie, ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui.
CODUL PORTOCALIU a fost emis pentru intervalul 12 iunie, ora 12:00 – 13 iunie, ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice Timiş, Pogăniş, Bârzava, Moraviţa Caraş, Nera, Cerna, Dunăre.
Astfel, la nivelul județului Caraș-Severin, au fost luate următoarele măsuri:
• au fost notificate, prin SMS/e-mail, toate primăriile, operatorii economici, structurile Ministerului Afacerilor Interne, cu privire la avertizările emise în vederea aplicării măsurilor necesare;
• Inspectoratul pentru Situații de Urgență Caraș-Severin și Sistemul de Gospodărire a Apelor vor monitoriza permanent evoluția fenomenelor pentru a se putea interveni rapid în cazul producerii de situații de urgență;
• a fost dispusă instituirea permanenţei la sediul primăriilor;
• membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență vor comunica în permanență pentru a fi informați în timp real cu privire la dinamica evenimentelor.
Recomandări pentru populație:
• Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;
• Ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor;
• Urmăriți cu atenție evoluția situației hidrologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților.
• În cazul producerii unei situații de urgență, apelați 112 – numărul unic pentru apeluri de urgență sau anunțați serviciul voluntar pentru situații de urgență al localității în care vă aflați.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro (https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.