Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Orez Bukhari

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Vă propun pentru astăzi să descoperim un preparat din mâncarea tradițională din Bahrain. Gastronomia acestui mic stat este un amestec priceput de mâncăruri arabe și indiene, fructe de mare și condimente orientale aromate. În Regatul Bahrainului trăiesc oameni din zeci de țări. Acest lucru se simte și în tradițiile culinare.
Scena alimentară din Bahrain este la fel de interesantă ca și economia sa, înflorind și îmbunătățindu-se constant în timp. Capitala Manama este un exemplu.
De-a lungul anilor, afluxul de străini în țară a influențat foarte mult gusturile acestei națiuni. Astăzi, Regatul oferă bucătării din întreaga lume, cum ar fi italiană, americană, chinezească, filipineză, continentală, indiană, pakistaneză și thailandeză.
Bucătăria din Bahrain este caracterizată prin diversitatea felurilor de mâncare de la est la vest și multe feluri de mâncăruri delicioase care reflectă trecutul și istoriile Bahrainului, cum ar fi orezul, carnea, kebaburile, mielul, puiul, peștele, toate fructele de mare, măslinele și ierburi aromatice și mirodeniile.
Pentru astăzi m-am oprit la orez Bukhari. Acest fel de mâncare a luat numele de la faimosul oraș Bukhara, un avanpost pe legendarul Drum al Mătăsii, care a traversat întreg continentul asiatic timp de secole.
Am folosit pentru preparare:
– două căni de orez basmati
– două linguri de ulei de măsline
– o ceapă mare tăiată felii subțiri
– o cană de morcov ras
– jumătate de linguriță de scorțișoară pudră
– două foi de dafin
– două lingurițe de chimen
– o linguriță și jumătate de cardamon
– câte o jumătatae de linguriță de piper negru și nucșoară
– două cuișoare
– o cană și jumătate de boabe de năut de la conservă.
– trei căni de bulion de legume
– sare după gust.
Am clătit bine orezul, l-am scurs și l-am acoperit cu apă caldă.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Orez Bukhari

Articol editat de Radio Resita, 7 iunie 2023, 07:00

Într-o cratiță antiaderentă, la foc mediu spre mare, am adăugat uleiul și am prăjit ceapa doar cu puțină sare până s-a înmuiat ușor și a început să prindă o culoare maronie pe margini. Alături de ceapă a ajuns și cana de morcov ras care s-au sotat cam două minute. Între timp am scurs bine apa călduță din orez.
La amestecul de ceapă și morcov am adăugat scorțișoara, foile de dafin, chimenul, cardamonul, piperul negru, nucșoara și cuișoarele și le-am mai călit încă jumătate de minut. Nu vă pot povesti ce arome a cuprins bucătăria. Orezul scurs și năutul din conservă clătit au ajuns rapid în tigaie și am amestecat ușor pentru a se încorpora toate ingredientele. Am turnat bulionul fierbinte de legume, am amestecat din nou, am pus capacul pe tigaie dar nu complet și am adus lichidul la fierbere.
După cinci minute nivelul bulionului a ajuns sub suprafața orezului și a început să bolborosească. Am acoperit tigaia complet cu capacul, focul l-am setat la minim și a rămas să se gătească netulburat încă 20 de minute.  Aproape de final am luat capacul, am aerisit orezul cu o spatulă și am mai lăsat pe foc încă cinci minute.
Se servește garnisit cu migdale prajite sau semințe de pin. Se mai poate mânca și cu stafide și caisele uscate mărunțite.
Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine