Ligia Deca: Vom prelungi termenul de înscriere la examene, dacă va fi cazul, chiar și perioada cursurilor și reprogramarea calendarului de examene
Declarațiile au fost făcute la Ministerul Muncii, după ce a avut loc o întâlnire cu sindicatele din Educației pentru discuții pe revendicările acestora și pe viitoarele grile de salarizare din legea salarizării.
Articol editat de Valentina Adam, 30 mai 2023, 10:07
„În acest moment nu suntem în situația în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene. (…) În acest moment, calendarul rămâne în picioare. A început înscrierea la Bacalaureat, continuă până pe 7 iunie, deci e timp suficient. ”, a afirmat Ligia Deca.
Ea a explicat că termenul pentru încheierea mediilor este 2 iunie la clasele terminale.
„În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest lucru. Niciun elev care se află în clasa a VIII-a sau a XII-a nu va rămâne fără situația încheiată, fără posibilitatea să susțină examenul”, a precizat ministra.
„Dacă conflictul se va prelungi, vom avea posibilitatea de prelungire a cursurilor și reprogramare a calendarului de examene. Toții elevii se vor înscrie și data va fi stabilită astfel încât să poată susține acest examen”, a mai declarat Ligia Deca.
Declarațiile Ligiei Deca:
„Singurul lucru pe care l-am făcut este să amânăm desfășurarea evaluării pentru clasa a VI-a acea evaluare sistemică
De ce cu două săptămâni?
În ideea în care există timpul necesar după revenirea la școală și a unei scurte pregătiri, de reintrare în ritm, am spus că mi se pare firesc să lăsăm acea fereastră până la finele anului școlar. În ceea ce privește examenele naționale, din nou, în acest moment calendarul rămâne în picioare. A început de astăzi perioada de înscriere la examenul de bacalaureat. Ea continuă până pe 7 iunie. Deci este timp suficient și în unitățile de învățământ care au resursa umană necesară pentru a desfășura această activitate de înscriere la examenul de bacalaureat acest proces se desfășoară.
Termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a și clasa a XIII-a în cazul învățământului seral, este de 2 iunie. În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest termen în așa fel încât toți copiii să aibă situația școlară încheiată. Chiar aș vrea să subliniez acest lucru. Niciun elev nu va rămâne cu situația școlară neîncheiată. Niciun elev care se află în clasa a optasa, a XII-a nu va rămâne fără posibilitatea de a susține examenul, fie Evaluarea Națională, fie examenul de bacalaureat. Aveți cât va finaliza greva astfel încât să profesorii să poată să încheie toate aceste medii. Cred că toată lumea își dorește acest lucru și prezența noastră astăzi în această formulă, începerea discuțiilor devansând termenul pentru legea salarizării, înseamnă același lucru – dorința noastră, a tuturor, de a încheia acest această etapă de protest și de a ne reîntoarce în clasă. Toată lumea lucrează pentru acest lucru.
Pe ce vă bazați când spuneți că niciun elev nu va rămâne fără examenele de evaluare națională și de bacalaureat nesusținute?
Este evident că dacă conflictul se va prelungi, ceea ce noi sperăm că nu va fi cazul, vom avea această posibilitate de prelungire a cursurilor și de reprogramare a calendarelor de evaluări. Niciun elev, din nou, nu va ajunge în situația în care să nu-și dea examenele de final de gimnaziu sau de liceu. Până la finele acestui an școlar, noi o să închidem această situație atât din punct de vedere al mediilor cât și din punct de vedere al examenelor.
Toți elevii se vor înscrie și apoi data va fi stabilită în așa fel încât toți elevii să poată să susțină acest examen.
Mâine, din nou, profesorii ies în stradă. Ce mesaj aveți pentru ei?
Mesajul meu pentru cadrele didactice este că îi respectăm, suntem alături de ei, ne dorim ca ei să aibă sprijinul financiar pentru a-și desfășura meseria așa cum vocația le-o cere și așa cum avem cu toții nevoie și că vom face toate eforturile, noi ce de la Ministerul Educației să le fim alături. De asemenea, aș vrea să le transmit că, așa cum știu, și noi facem eforturi pentru a ne reîntoarce în clase și a relua procesul educațional cât mai repede și suntem convinși că și ei își doresc același lucru.
Și pentru sistemul educațional. Ce vă doriți mai departe?
Ne dorim la ne dorim ca toate investițiile care se fac în planul național de redresare și reziliență să-și vadă roadele cât mai repede. Vorbim de peste un miliard de euro în dotări săli de clase, laboratoare, științe, laboratoare, ateliere de practică. Vorbim despre campusuri de învățământ dual, vorbim despre digitalizarea universităților. Suntem convinși că noul an școlar și universitar va începe pe cu totul alte baze, poate și alte baze de salarizare.