Serbia: Preşedintele Vucic se va întâlni cu ambasadorii SUA, Rusia, China şi UE după izbucnirea ciocnirilor în Kosovo
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic se va întâlni marţi cu ambasadorii Statelor Unite, Rusiei, Chinei, Marii Britanii şi cu şeful misiunii Uniunii Europene, a anunţat luni seara biroul preşedintelui, după ce noi ciocniri au izbucnit în nordul Kosovo, informează Reuters.
Articol editat de Valentina Adam, 30 mai 2023, 07:38
Preşedintele Vucic a pus armata la cel mai înalt nivel de alertă de luptă, după ce mai mulţi membri ai forţei NATO de menţinere a păcii (KFOR) care apărau trei primării din nordul Kosovo au fost răniţi în confruntările cu protestatarii sârbi.
Aleksandar Vucic se va întâlni la ora 8 dimineaţa (06:00 GMT) cu ambasadorii SUA, Italiei, Franţei, Germaniei şi Marii Britanii, cunoscut sub numele de Grupul Quint, şi cu şeful biroului UE din Priştina, potrivit comunicatului biroului preşedintelui Serbiei.
Ulterior, şeful statului sârb va avea întâlniri separate cu ambasadorii Finlandei, Rusiei şi Chinei.
Liderul diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat luni seara ciocnirile, considerând violenţa împotriva forţelor NATO de menţinere a păcii ‘absolut inacceptabile’ şi îndemnând la dialog imediat.’UE îndeamnă autorităţile din Kosovo şi protestatarii să detensioneze imediat şi necondiţionat situaţia’, a declarat Borrell pe Twitter.
Conform AFP, un număr de aproximativ 30 de membri ai KFOR au fost răniţi luni în confruntări cu manifestanţii sârbi care cer plecarea primarilor albanezi, Belgradul raportând zeci de răniţi printre protestatari.
În ultimele zile, situaţia a fost foarte tensionată în nordul Kosovo, unde mulţi membri ai comunităţii majoritar sârbe din patru oraşe nu recunosc autoritatea Priştinei şi sunt loiali Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, soldate cu alegerea unor primari albanezi, care au avut o participare de mai puţin de 3,5%. Aceşti primari au fost învestiţi săptămâna trecută de guvernul premierului Albin Kurti, iar apelurile la calm lansate de Uniunea Europeană şi Statele Unite au fost ignorate.