Ministrul Muncii transmite că este deschis dialogului cu sindicaliştii din Educaţie ‘oricând, acum şi imediat’
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a declarat luni că liderii coaliţiei sunt dispuşi să se vadă ‘oricând, acum şi imediat’ cu profesorii care sunt în grevă pentru soluţionarea problemelor şi reluarea cursurilor.
Articol editat de Valentina Adam, 22 mai 2023, 17:25
‘După cum aţi văzut şi ieri, deschiderea coaliţiei este oricând şi răspunsul este oricând, începând din clipa asta, oricând, acum şi imediat, mâine, răspoimâine, poimâine, oricând. Nu asta am făcut ieri? I-am chemat la întâlnire. Le-am explicat ce se întâmplă pe viitor, le-am explicat şi scurtarea calendarului. Am avut anumite concluzii şi s-a făcut comunicare publică ieri de la Guvern. Urmează răspunsul dumnealor, după care discuţiile continuă. (…) Deschiderea la dialog, şi asta le-a spus şi premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, este permanentă şi aşa trebuie să fie’, a susţinut ministrul Muncii, la Palatul Victoria.
Potrivit sursei citate, actele normative care vor pune în practică ceea ce Guvernul a anunţat duminică la negocierea cu liderii din Educaţie vor fi puse în transparenţă publică în luni seara sau marţi dimineaţa.
‘Acea ordonanţa de urgenţă este gata deja şi probabil până diseară sau mâine dimineaţă, cel târziu, va fi pusă în transparenţă publică. Trebuie să respect avizarea internă, este o procedură legislativă, nu pot posta în transparenţă decizională până nu am avizarea internă din minister. Aşa cum s-a discutat Anexa opt va fi închisă, privitoare la Legea salarizării. Ce s-a discutat despre acele persoane din Educaţie care sunt personal auxiliar şi nedidactic sunt cuprinse în anexa opt şi vor primi acele majorări până la concurenţa sumei din închiderea pe final de 2022 a Legii salarizării. Această ordonanţă deja este gata şi va cuprinde şi suntem în discuţii cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi cu Ministerul de Finanţe, inclusiv pe acele bonusuri pentru cadrele didactice debutante’, a mai spus ministrul Muncii.
Întrebat care este soluţia Guvernului, în condiţiile în care profesorii refuză să se întoarcă la clase, pentru că acele bonusuri promise din Anexa opt nu sunt suficiente, Budăi a răspuns: ‘Asta face parte din dialog şi o vom dialoga în continuare. Vom continua’.
‘Eu vă spun ce se întâmplă practic. Practic, ce s-a decis ieri astăzi este deja înfăptuit. Vă spun doar că deschiderea la dialog rămâne în continuare pentru a rezolva problemele. Repet, peste 3 milioane de copii sunt ai noştri, ai tuturor, peste 300.000 de suflete angajaţi în sistem sunt toţi ai noştri, ai României. Sunt extrem de importanţi pentru noi şi de aia s-au oprit orice discuţii la nivel politic şi ne-am transferat la aceste decizii şi am şi scurtat perioada de implementare a Legii salarizării. Le-am spus foarte clar că în programul de guvernare vor fi prioritari aşa cum trebuie şi vor rămâne prioritari şi în Legea salarizării, unde vor fi primii care vor primi sumele suplimentare’, a explicat ministrul Muncii.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a precizat că Guvernul Ciucă a alocat pentru Educaţie un buget mai mare cu 2 miliarde de lei în 2022, faţă de cel din 2021, iar cel din 2023 ‘este cel mai mare buget alocat Educaţiei în ultimii 30 de ani’.
‘Există, dacă îmi permiteţi, resurse pe care Guvernul le-a alocat deja, comparativ cu bugetele din anii anteriori şi aş vrea doar să vă reamintesc bugetul anului 2022 alocat de Guvernul Ciucă, mai mare cu 2 miliarde de lei faţă de cel din 2021 pentru Educaţie, iar cel din 2023, anul în curs, este cel mai mare buget alocat Educaţiei în ultimii 30 de ani, un plus de 6 miliarde de lei faţă de cel din anul trecut. Asta înseamnă că acest Guvern înţelege importanţa acordată educaţiei, dincolo de modificările şi reformele din plan legislativ, pachetul de legi privind învăţământul preuniversitar şi universitar care se află în Parlament, există resurse, sunt cele 3,6 miliarde de euro din PNRR care vor ajuta refacerea sau chiar construirea de şcoli noi, grădiniţe, dotarea universităţilor şi pot soluţiona probleme importante din educaţie. Aceste resurse trebuie alocate astfel încât ele să producă plus valoare şi, desigur, înţelegem preocuparea liderilor de sindicat din domeniul învăţământului. Ea reflectă o aşteptare îndelungă a acestui sistem, dar iată că acest Guvern, după cum vă spuneam, alocă deja resurse suplimentare pentru a gestiona cât mai bine funcţionarea educaţiei în România’, a adăugat Cărbunaru.
Întrebat dacă premierul i-a sunat luni pe sindicalişti să-i cheme la negocieri, aşa cum s-a stabilit în weekend, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că dialogul dintre Executiv şi sindicate continuă, iar acesta se poate derula la nivelul ministerelor de linie şi la nivelul Guvernului. ‘Important este ca soluţiile pe care Guvernul le prezintă, aşteptările sindicatelor să se regăsească într-o formă de dialog şi nu într-o formă de protest, cum este cazul acestei greve care, repet, pune într-o situaţie extrem de delicată şi complicată nu doar funcţionarea sistemului, dar mai ales copiii care se pregătesc în această perioadă de examene. Sunt copii aflaţi în clasa a 8-a sau în clasa a 12-a care nu au nevoie de emoţii suplimentare, iar efortul pe care ei l-au făcut în toată această perioadă alături chiar de profesorii lor, dar şi de părinţi, este păcat să fie afectat de o astfel de formă de protest, care poate fi înlocuită oricând printr-un dialog şi înţelegerea modalităţilor concrete care să aducă oamenilor din sistem viaţa mai bună şi recunoaşterea publică a importanţei lor, aşa cum de altfel este şi normal’, a subliniat Dan Cărbunaru.
În ceea ce priveşte Legea salarizării bugetare, ministrul Muncii a afirmat că aceasta este aferentă cererii de plată numărul patru din PNRR şi se va vedea în următorul calendar care a fost decis ieri de liderii coaliţiei, după discuţiile avute cu sindicatele din învăţământ.
‘Legea salarizării este aferentă cererii de plată numărul patru, însă noi nu suntem acum, deci cu cererea doi încheiată, urmează cerea trei şi după aia patru. Însă liderii coaliţiei au hotărât aşa: până la 15 iulie 2023 să fie gata analiza cu Banca Mondială şi proiectul să fie gata. Perioada 15 iulie – 31 august dezbateri cu toate sindicatele, nu la secret, cum a fost scris PNRR, după care depunere în Parlament la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară. Deci calendarul a fost mult restrâns exact pentru a arăta deschidere că suntem determinaţi să rezolvăm problemele’, a afirmat Budăi.
Întrebat cum comentează declaraţiile partenerilor de coaliţie care îl fac responsabil de întârzierea Legii salarizării bugetare, ministrul Muncii a răspuns: ‘Au fost deja şi vor fi discuţii în coaliţie asupra acestui aspect. Suntem într-o situaţie în care am lucruri de făcut şi nu răspund colegilor mei. V-am explicat anterior calendarul şi cu siguranţă calendarul impus de şefii coaliţiei, eu n-o să-mi permit să nu-l respect’.