Săptămâna Națională a Voluntariatului la Reșița: acțiuni caritabile pentru suflete inocente
Articol editat de Cristina Corocan, 18 mai 2023, 17:47 / actualizat: 19 mai 2023, 19:11
Săptămâna Națională a Voluntariatului a continuat la Reșița cu o activitate tradițională, aceea în care voluntarii alături de jurnaliștii reșițeni, au organizat o masă de prânz pentru copiii din Centrul de zi al Fundației Humanitas Pro Deo Reșița. Peste 20 de copii care provin din familii defavorizate s-au bucurat de preparatele gătite special pentru ei inclusiv de către jurnaliștii de la Radio Reșița.
Meniul zilei a fost preparat sub atenta supraveghere a bucătarului șef, Sorin Minda.
”Suntem aici în săptămâna voluntariatului să facem o treabă faină, dar noi suntem atât de ”mici” în chestia asta care o facem. O să facem ceva bun de mâncare, ceva potrivit pentru copiii, ceva tradițional românesc, o să fie gustos. De fapt, nici nu prea contează faptul că le facem ceva de mâncare, că nu asta e scopul, e faptul că îi băgăm în seamă și ei ne bagă în seamă și văd că nu sunt uitați de societate. Sper că se vor bucura și de această dată”, a spus Sorin Minda.
Cei mici, elevi ai Colegiului Național Diaconivici Tietz Reșița s-au bucurat jocurile pregătite de către tinerii voluntari și au savurat specialitățile preparate pentru ei.
”Mi-a plăcut jocul cu pizza, iar aici la masa mi-a plăcut ce s-a gătit pentru mine. Am mâncat tortilla și cartofi prăjiți și am avut și desert.”
”Pentru mine a fost o zi foarte frumoasă și mi-a plăcut mult jocul cu pizza, iar apoi am savurat mâncarea pregătită pentru noi, lipie cu de toate și desert.”
” Mie mi-a plăcut totul și mâncarea și jocurile. Masa pregătită a fost super OK. Nota 10 pentru bucătari, cărora le mulțumim pentru tot.”
Este deja o tradiție la nivel local ca voluntarii împreună cu jurnaliștii să organizeze un astfel de eveniment. Tinerii voluntari au vorbit despre misiunea lor coordonați fiind de consilierul pentru tineret, Daniela Lupșan.
”De fiecare dată la această acțiune vin cu emoție. Mă gândesc câți dintre voi puteți să vă faceți timp în agendă și să inserați activitatea asta. Vă simt deja parte din echipă. Mulți sunteți de la prima activitate. Cred că avem deja peste 10 ani împreună în această acțiune de pregătire a mesei și vreau să vă mulțumesc”, a afirmat Daniela Lupșan.
Gazda acestei activități a fost ca în fiecare an reprezentanta Fundației Humanitas Pro Deo, Florea Nica, cea care a vorbit despre programul din această perioadă al copiilor cuprinși în acest gen de evenimente.
” Bine ați revenit la noi în săptămâna voluntariatului. Sunteți din nou voluntar la noi și vă mulțumesc. Anul acesta copiii sunt de la Colegiul Național Diaconovici Tietz, clasa a 4-a clasa terminală. Mulțumim pentru tot ce ați pregătit și ați făcut aici pentru ei”, a afirmat Floarea Nica.
La final de săptămână voluntarii vor descoperi trasee de drumeție din jurul orașului și vor organiza jocuri în centrul orașului De la ora 10 sâmbătă, 20 mai este programată o excursie pe Dealul Ciorii din împrejurimea Reșiței.
Acțiunea va fi o expediție de recunoaștere și familiarizare cu traseul tematic din jurul orașului, care este nou dat în folosință. O scurtă drumeție pe trasee unde până acum întâlneai bicicliști mountainbiking, de căutare a reperelor naturale în zonele din vecinătatea Reșiței. Un grup de voluntari echipați de drumeții vor parcurge acest traseu montan de câteva ore, făcând atât activități de identificare sit-uri cu deșeuri dar și de acomodare cu itinerariul pentru ca mai apoi să stimuleze participarea colegilor, prietenilor, alături de ei. Este o activitate de promovare a voluntariatului în activități ecologice și de documentare pentru viitoare trasee în zona Reșiței.
Duminică, 21 mai voluntarii de la Centrul de Tineret Mansarda vor organiza evenimentul ”Tuci tutuci, hai în parc! ” de la ora 16.00, în Centrul Civic Reşiţa. Se vor organiza ateliere de animație stradală pentru copii, tinerii voluntari vor avea ocazia să se întâlnească cu cei mai mici cetățeni ai urbei. Vor face inițiere în artele circului, ateliere de împletit brățări, face-painting, modelaj cu baloane. Activități de animație care sunt gestionate de tineri, elevi de liceu în cea mai mare parte, contribuie la învățarea pe orizontală, de la tineri la copii, înlesnesc educația civică timpurie a copiilor.