Împăduriri prin PNRR în Caraș-Severin
Deţinătorii de terenuri pretabile pentru împădurire pot primi bani pentru aceste activități, sprijinul financiar fiind acordat prin Planul naţional de redresare şi rezilienţă. În Caraș-Severin au fost depuse deja astfel de solicitări, spune directorul Gărzii Forestiere din județ, Gheorghe Săvianu.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 12 mai 2023, 10:40
„Beneficiarii schemei de ajutor de stat pot fi deținători publici de teren pretabil pentru împădurire sau deținători privați. Există un ghid pe site-ul Ministerului mediului, apelor și pădurilor, este foarte complex, dar acolo sunt condițiile de eligibilitate atât pentru solicitanți, cât și pentru terenuri, sunt sumele aferente, sunt pierderile de venit agricol prevăzute la hectar și procedura de acordare a plăților aferente costurilor standard. Până în prezent, în Caraș-Severin au fost mai mulți solicitanți. Deja s-au emis trei avizări favorabile care vor merge spre București pentru verificare”.
Schema prevede înfiinţarea următoarelor tipuri de plantaţii forestiere pe terenuri agricole: trupuri de pădure – au o suprafaţă de cel puţin 0,5 ha; perdele forestiere de protecţie – au o suprafaţă de cel puţin 0,1 ha. Perioada în care pot fi depuse cereri de sprijin: 25.11.2022 – 23.01.2026.
România are obligația de a realiza până la sfârșitul anului, cel puţin 25 de mii de hectare de terenuri împădurite sau reîmpădurite. Conform Planului naţional de redresare şi rezilienţă, această suprafață trebuie să ajungă la 57 de mii de hectare, până la mijlocul anului 2026.
”Ministerul Mediului oferă sprijin financiar pentru împădurirea terenurilor agricole neutilizate, iar în plus oferă o subvenție anuală de 456 euro/hectar pe o perioadă de 20 de ani. Dacă ne dorim ca până în 2026 să plantăm 57.000 ha de pădure, avem nevoie de un efort comun din partea tuturor factorilor interesați. Sunt convins că, prin acțiunile noastre, vom transforma acest program într-un succes”, a declarat secretarul de stat Ionuț-Sorin Banciu.