Competiția Națională de CanSat 2023, pe Aeroportul Banat Caransebeş
În perioada 12-14 mai 2023, opt echipe de elevi de liceu din întreaga țară participă la finala celei de-a noua ediții a Competiției Naționale CanSat. Evenimentul este organizat de către Agenția Spațială Română (ROSA) prin ESERO România — un proiect colaborativ al Agenției Spațiale Europene (ESA) și ROSA — în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și Aeroportul Banat Caransebeș.
Articol editat de Valentina Adam, 11 mai 2023, 12:44 / actualizat: 11 mai 2023, 14:41
ESERO România – Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – România – este un proiect menit a trezi interesul elevilor pentru disciplinele STEM – Știință, tehnologie, inginerie, matematică – prin folosirea spațiului cosmic drept context educativ.
Partenerii ESERO România pentru organizarea Competitiei Naționale CanSat 2023 sunt Universitatea de Vest din Timișoara – Departamentul pentru Relația cu Mediul Preuniversitar și Facultatea de Fizică – precum și Aeroportul Banat Caransebeș. Evenimentul este organizat cu sprijinul Asociației One Source, Dunca Expediții si Bosch Service Solutions. Universitatea de Vest din Timișoara va găzdui participanții – elevii si profesorii însoțitori – precum și un număr de probe ale concursului, iar lansarea minisateliților – proba practică – se va desfășura sâmbătă, 13 mai, la Aeroportul Banat Caransebeș. Universitatea de Vest din Timișoara și Aeroportul Banat Caransebeș sunt gazde ale acestui eveniment pentru a patra oară.
Echipele selectate pentru etapa finală a competiției sunt următoarele:
- “Airforce” — Colegiul Național “Ion C. Brătianu” – Pitești;
- “BioCoderDojo Timișoara SpaceBugs” – Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau”, Colegiul Național Bănățean, Colegiul Național ”Ana Aslan”, Liceul Teoretic “Grigore Moisil”, Liceul Teoretic “Jean Louis Calderon” – Timișoara;
- “Carmen Sylva 4: Sentinel” — Liceul Teoretic “Carmen Sylva”- Eforie-Sud;
- “MBM Space” — Liceul Teoretic Internațional de Informatică, Colegiul Național “I. L. Caragiale”, Colegiul Național “‘Spiru Haret” – București;
- “Nexus” — Colegiul Național “Petru Rareș” – Suceava;
- “Ouranos” — Centrul Județean de Excelență Covasna – Sfântu-Gheorghe;
- “Robots Rover” — Colegiul Național “Dragoș Vodă” – Câmpulung Moldovenesc;
- “Tomis 9” — Colegiul Național “Mircea Cel Bătrân”- Constanța.
Competiția CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit — cum ar fi senzorii, alimentarea cu electricitate și comunicațiile — într-o doză cu un volum de 330 mililitri.
CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru, va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță. Proiectele selectate pentru ediția din acest an vor fi lansate cu ajutorul unui elicopter. Campania de lansare va avea loc pe Aeroportul Banat Caransebeș. Înainte de lansare, CanSat-ul pregătit de fiecare echipă va trece printr-o inspecție tehnică ce va determina dacă acesta întrunește condițiile impuse pentru dimensiune, greutate, comunicații radio și parașută.
Echipa câștigătoare a Competiției Naționale se va califica în finala Competiției Europene de CanSat 2023, organizată de Agenția Spațială Europeană la Granada, Spania, în luna iunie.