Săptămâna viitoare este aşteptat un prim vot în Parlament asupra proiectelor de legi ale educaţiei
În următoarele zile este aşteptat un prim vot în Parlament asupra proiectelor de legi ale educaţiei. Documentele figurează pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de miercuri, 10 mai, sub rezerva primirii rapoartelor.
Articol editat de Valentina Adam, 7 mai 2023, 19:01
Deputaţii din Comisia pentru învăţământ au finalizat, la începutul acestei săptămâni, dezbaterile, odată cu adoptarea raportului privind învăţământul superior, iar termenele pe parcursul legislativ, pentru care s-a solicitat procedură de urgenţă, au suferit deja amânări. Atât proiectul iniţiat de Guvern, cât şi modificările votate în cadrul dezbaterilor din comisie aduc câteva schimbări importante, mai ales pentru elevi.
Mai multe amendamente vizează combaterea violenţei şi întărirea disciplinei în unităţile de învăţământ. România ar putea avea un plan naţional de combatere a violenţei în şcoli, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii.
Tot la legea învăţământului preuniversitar, deputaţii au stabilit că va exista un examen suplimentar de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, sau religia ca disciplină opţională la bacalaureat, pentru profilul uman.
La legea privind învăţământul universitar s-au agreat eliminarea din lege a limitării numărului de mandate pentru persoanele care ocupă funcţii de conducere în universităţi, cu excepţia rectorilor. Aceştia vor avea mandate de 5 ani şi maximum două la aceeaşi instituţie de învăţământ superior, sancţiuni pentru cei care vând pe internet lucrări de licenţă sau burse şi stagii de specializare pentru românii de pretutindeni ,care doresc să studieze în România.
După votul din plenul Camerei Deputaţilor proiectele de legi ale educaţiei vor fi trimise Senatului, care este camera parlamentară decizională în acest caz.