Ascultă Radio România Reșița Live

Ziua încoronării noului monarh al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

UPDATE

Articol editat de Valentina Adam, 6 mai 2023, 11:41 / actualizat: 7 mai 2023, 7:04

Regele Charles al III-lea şi regina Camilla au revenit la Palatul Buckingham după ceremonia lor de încoronare organizată sâmbătă la Westminster Abbey din Londra, informează Reuters şi BBC.

‘Procesiunea Încoronării’, prin care cuplul regal s-a întors la Palatul Buckingham, a inclus şi o impresionantă paradă militară.

Trăsura ‘Gold State Coach’ în care se aflau regele şi regina Regatului Unit a fost urmată de o caleaşcă de mai mici dimensiuni, în care s-au aflat prinţul William – moştenitorul tronului -, soţia sa Kate şi cei trei copii ai lor – prinţul George, prinţesa Charlotte şi prinţul Louis.

În spatele acelei trăsuri a putut fi văzută şi prinţesa Anne, unica fiică a regretatei regine Elisabeta a II-a, care a străbătut traseul de întoarcere la Palatul Buckingham călare pe un cal negru.

Regele Charles al III-lea şi regina Camilla, însoţiţi de alţi membri ai familiei regale, vor ieşi în scurt timp în balconul oficial al Palatului Buckingham pentru a saluta mulţimea de admiratori reuniţi în faţa clădirii.

Conform unei tradiţii instaurate cu ocazia încoronării regelui Edward al VII-lea în 1902, noul monarh al Regatului Unit iese în balconul Palatului Buckingham pentru a saluta publicul.

Apoi, timp de şase minute, Palatul Buckingham va fi survolat de escadrile de avioane din cadrul Armatei britanice, Royal Navy şi Royal Air Force, un moment care va culmina cu o demonstraţie efectuată de avioanele Red Arrows, care participă la spectacole de aviaţie acrobatică. 

UPDATE

Soţia regelui Charles al III-lea, Camilla, a fost încoronată regină a Regatului Unit în cadrul unei ceremonii care a avut loc sâmbătă la Westminster Abbey din Londra, oficiată de de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby.

Ea a primit coroana purtată de regina Mary, bunica reginei Elisabeta a II-a şi soţia regelui George al V-lea, în 1911. Coroana a fost împodobită însă cu noi pietre preţioase din colecţia regală.

Înainte de a fi încoronată, Camilla a fost unsă cu mir în faţa publicului. De acum ea va fi numită regină şi nu regină consoartă, scrie EFE.

Potrivit tradiţiei britanice, soţiile monarhilor sunt încoronate ca regine, lucru care nu se întâmplă cu soţii reginelor, aşa cum a fost cazul Ducelui de Edinburgh, Philip, tatăl lui Charles al III-lea şi soţul Elisabetei a II-a.

După ceremoniile de încoronare, atât regele, cât şi regina şi-au scos coroanele pe care le-au purtat astăzi pentru singura dată în viaţa lor, pentru a continua cu Euharistia în cadrul serviciului religios, care se va încheia în jurul orei 12:00 GMT, înainte de a se întoarce la Palatul Buckingham, de la balconul căruia îi vor saluta pe cetăţeni.

În vârstă de 75 de ani, divorţată de primul său soţ, Camilla este de 18 ani cea de-a doua soţie a lui Charles, care a mai fost căsătorit cu prinţesa Diana, cu care are doi copii, prinţii William şi Harry şi de care a divorţat în 1996.

UPDATE

Regele Charles al III-lea a fost încoronat monarh al naţiunii, când arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, i-a aşezat pe cap coroana somptuoasă din secolul al XVII-lea a Sfântului Edward, în cel mai important moment ceremoniei solemne de la Westminster Abbey, în inima capitalei britanice.

***

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi regina consoartă Camilla vor fi încoronaţi sâmbătă la Abaţia Westminster din Londra, în cadrul unei ceremonii oficiale care se aşteaptă să fie urmărită în întreaga lume.

Încoronarea noului monarh britanic va include o ceremonie religioasă, înrădăcinată în tradiţia monarhică seculară, şi trei zile de festivităţi în Marea Britanie, de sâmbătă până luni, declarată zi liberă.

Sâmbătă dimineaţă, începând de la ora locală 6:00, vor fi deschise publicului zonele de vizionare de-a lungul traseului celor două procesiuni prin centrul Londrei. De asemenea, ceremoniile vor putea fi urmărite în direct pe mai multe ecrane mari, amplasate în Hyde Park, The Green Park şi St. James’s Park.

La ora locală 10:20, regele Charles şi regina consoartă vor începe prima procesiune, denumită ‘Procesiunea regelui’, de la Palatul Buckingham către Abaţia Westminster cu ‘Trăsura de Stat pentru Jubileul de Diamant’, cea mai recentă achiziţie a Grajdurilor Regale, construită în Australia şi utilizată pentru prima dată de regina Elisabeta a II-a în 2014. La procesiune vor participa circa 200 de membri ai forţelor armate britanice.

Procesiunea va continua pe bulevardul The Mall, va ajunge în Trafalgar Square după ce va trece pe sub Admiralty Arch şi va coti spre bulevardul Whitehall, ajungând apoi la Parliament Square, în apropierea căreia este situată Abaţia Westminster.

Străzile de pe traseul procesiunii, pe care sunt aşteptate mulţimi de curioşi care vor încerca să surprindă momentul istoric, vor fi flancate de peste o mie de forţe de ordine.

Procesiunea se va întinde pe o distanţă de puţin peste 2 kilometri – aproximativ un sfert din lungimea procesiunii organizate cu ocazia încoronării regretatei regine Elisabeta a II-a, în 1953, care a inclus Piccadilly Street, Oxford Street şi Regent Street şi a durat două ore.

În jurul orei 10:53, regele şi regina vor sosi la Abaţia Westminster. Ceremonia urmează să înceapă la ora locală 11:00 şi va dura aproximativ o oră sub conducerea arhiepiscopului de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane.

Odată intrat în Westminster Abbey, înainte de a depune jurământul, regele Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, va fi prezentat şi aclamat de publicul format dintr-un număr limitat de 2.000 de invitaţi (lideri străini, capete încoronate, politicieni, societate civilă) – mult mai puţini comparativ cu cei 8.000 prezenţi la încoronarea reginei Elisabeta a II-a.

Apoi, Charles, aşezat pe tronul regelui Edward, va primi ungerea cu ulei sfânt din partea arhiepiscopului, apoi atributele regale: mantia regală, globul (un glob de aur pe care se află o cruce), sceptrul şi coroana regală Sfântul Edward, piesa centrală a bijuteriilor Coroanei britanice, care va fi aşezată pe capul suveranului. Membrii familiei regale îi vor aduce apoi un omagiu.

Momentul încoronării va fi marcat prin salve de tun trase din 13 locaţii din Marea Britanie, inclusiv din Edinburgh, Cardiff şi Belfast, dar şi de pe nave ale Marinei Regale Britanice aflate în larg.

După ce vor fi unşi rege şi regină, Charles şi Camilla vor începe, de la ora 13:00, cea de-a doua procesiune, denumită ‘Procesiunea încoronării’, mai fastuoasă.

La procesiunea de întoarcere vor participa aproape 4.000 de bărbaţi şi femei din forţele militare britanice, evenimentul regal istoric fiind cea mai amplă operaţiune ceremonială de acest gen din ultimii 70 de ani. Numărul forţelor militare prezente va fi doar o fracţiune din cel văzut la ceremonia de încoronare din 1953.

Regele Charles al III-lea şi regina consoartă Camilla vor călători înapoi spre Palatul Buckingham cu tradiţionala ‘Gold State Coach’, trăsura de aur veche de 261 de ani, care transportă suveranii britanici în timpul evenimentelor majore.

La ora 13:45 regele şi regina vor primi un salut regal în grădina Palatului Buckingham, urmat de trei urale din partea personalului de serviciu adunat pe terasa vestică.

Regele, regina şi membri ai familiei regale vor apărea pe balconul Palatului Buckingham, de la ora 14:15, pentru a urmări cele peste 60 de avioane şi elicoptere ale forţelor militare britanice care vor survola centrul Londrei, dar şi pentru a saluta mulţimea.

Regele Charles al III-lea, fost prinţ de Wales, a preluat tronul Marii Britanii şi Irlandei de Nord, devenind şeful de stat al Regatului Unit, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, la 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. 

Agerpres

Foto captura video/BBC-youtube

Primele discuţii privind transferul de putere la Casa Albă
Internațional miercuri, 13 noiembrie 2024, 21:33

Primele discuţii privind transferul de putere la Casa Albă

La Casa Albă au avut loc primele discuţii privind transferul de putere. Cei doi lideri, alături de reprezentanţi ai agenţiilor federale, urmau...

Primele discuţii privind transferul de putere la Casa Albă
Regiunea Zaporijjia a fost vizată de noi atacuri aeriene ruseşti
Internațional marți, 12 noiembrie 2024, 08:21

Regiunea Zaporijjia a fost vizată de noi atacuri aeriene ruseşti

Regiunea Zaporijjia a fost vizată de noi atacuri aeriene ruseşti. În urma bombardamentelor, câteva persoane au rămas blocate într-un bloc vizat...

Regiunea Zaporijjia a fost vizată de noi atacuri aeriene ruseşti
Liderii UE vor discuta la Budapesta despre un nou pact pentru competitivitatea europeană
Internațional vineri, 8 noiembrie 2024, 10:31

Liderii UE vor discuta la Budapesta despre un nou pact pentru competitivitatea europeană

Liderii UE vor discuta la Budapesta despre un nou pact pentru competitivitatea europeană. Liderii europeni, reuniţi la Budapesta, i-au cerut lui...

Liderii UE vor discuta la Budapesta despre un nou pact pentru competitivitatea europeană
AlegeriSUA2024: Biden l-a invitat la Casa Albă pe Trump, care a acceptat să meargă
Internațional joi, 7 noiembrie 2024, 05:42

AlegeriSUA2024: Biden l-a invitat la Casa Albă pe Trump, care a acceptat să meargă

Donald Trump a acceptat invitaţia la Casa Albă de la preşedintele Joe Biden, a transmis miercuri echipa de campanie a candidatului republican la...

AlegeriSUA2024: Biden l-a invitat la Casa Albă pe Trump, care a acceptat să meargă
Internațional miercuri, 6 noiembrie 2024, 09:48

Alegeri prezidențiale în SUA: Donald Trump a fost ales preşedinte al Statelor Unite

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a fost proclamat miercuri învingător al alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, cu un total...

Alegeri prezidențiale în SUA: Donald Trump a fost ales preşedinte al Statelor Unite
Internațional luni, 4 noiembrie 2024, 06:07

Maia Sandu conduce cu 54,91% după procesarea a peste 98% din procesele verbale. Alexandr Stoianoglo – 45,09%

Preşedinta în exerciţiu Maia Sandu a preluat conducerea, în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, fiind creditată cu...

Maia Sandu conduce cu 54,91% după procesarea a peste 98% din procesele verbale. Alexandr Stoianoglo – 45,09%
Internațional duminică, 3 noiembrie 2024, 11:43

Cetățenii Republicii Moldova votează în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Cetățenii Republicii Moldova votează în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Secțiile de votare sunt deschise până la ora 21:00....

Cetățenii Republicii Moldova votează în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale
Internațional duminică, 3 noiembrie 2024, 10:25

Inundaţii în Spania: bilanţul provizoriu urcă la 214 morţi

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea şi prim-ministrul Pedro Sanchez vizitează duminică sud-estul ţării, unde inundaţii de o violenţă fără...

Inundaţii în Spania: bilanţul provizoriu urcă la 214 morţi