29 aprilie – Ziua internațională a dansului
În fiecare an, la data de 29 aprilie este celebrată Ziua internaţională a dansului. Este o iniţiativă a Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO şi a fost instituită în 1982.
Articol editat de Anca Bălălău, 29 aprilie 2023, 18:36
În acest fel este aniversat atât dansul, cât şi fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.
Jean-Georges Noverre (1727-1810), maestru francez al dansului şi baletului, s-a născut la Paris şi este considerat creatorul baletului modern. Prima apariţie într-un spectacol a avut loc la Fontainebleau, în 1743, iar în 1747 a compus primul spectacol de balet pentru Opera Comică. Doi ani mai târziu, a montat spectacole de balet – ”Iphigenie en Tauride”, ”Alceste”, colaborând cu Christoph Willibald Gluck.
Între 1758 şi 1760, a realizat o serie de spectacole de balet la Lyons – ”Fetes du serail”, ”Les Rejouissances flamandes”, ”La Mort d’Ajax”, ”Orphee aux Enfers”, şi şi-a publicat lucrarea ”Lettres sur la danse et sur les ballets” (1760), în care a definit dansul ca ”o pictură plină de pasiuni, moravuri, obiceiuri”. În 1775, la cererea reginei Maria Antoaneta, a fost numit maestru al spectacolelor de balet la Opera din Paris. A murit la Saint-Germain-en-Laye, la 19 noiembrie 1810.
Potrivit tradiţiei, în fiecare an, o personalitate a lumii dansului transmite un mesaj, prin intermediul tuturor instituţiilor din lume dedicate acestei artei. În 2023, an în care Ziua internaţională a dansului a ajuns la ediţia cu numărul 41, acest rol îi aparţine dansatoarei şi coregrafei Yang Liping, membră a grupului etnic Bai din Dali, provincia Yunnan, Republica Populară Chineză.
În mesajul său, Yang Liping argumentează că dansul este un limbaj universal, un mod de a comunica cu întreaga lume. Nu doar cu semenii noştri, ci chiar cu natura însăşi. „În oraşul meu natal, bunica mi-a spus că dansul este un mod de a-i mulţumi Soarelui pentru căldura şi lumina pe care ni le oferă. Atunci când recolta e bogată, dansăm cu bucurie pe câmpii, pentru a ne manifesta recunoştinţa faţă de pământ. Când ne întâlnim dragostea, dansăm pentru a-i obţine afecţiunea, asemenea unui păun care îşi etalează trena pentru a atrage privirile potenţialei partenere. Chiar şi atunci când ne îmbolnăvim, dansuri ce fac parte din misterioase ritualuri au darul de a alunga demonii suferinţei”, scrie Yang Liping, pe site-ul oficial al Zilei internaţionale a dansului, international-dance-day.org.
„Dansatorii şi coregrafii ar trebui să asculte cu mai multă luare aminte bucuriile şi durerile acestei lumi, folosind dansul pentru a continua dialogul pe care l-am purtat cu natura timp de mii de ani. Începând de azi, eu nu doar că voi continua să împărtăşesc dansurile culturii noastre cu întreaga lume, dar îi invit pe toţi pasionaţii dansului ca prin intermediul acestei arte să îşi manifeste dragostea şi aprecierea pentru cer şi pământ”, arată Yang Liping în încheierea mesajului său.
Cu prilejul zilei de 29 aprilie, Colegiul de Dans din cadrul Academiei de Teatru din Shanghai organizează seminarul „Dans. Viitor: Dezvoltând tradiţia şi împingând limitele” (Dance. Future: Developing the Traditions and Expanding the Boundaries), arată iinternational-dance-day.org.
În 2022, mesajul i-a aparţinut lui, Kang Sue-jin, director artistic al Baletului Naţional din Republica Coreea. În mesajul său, Kang Sue-jin a vorbit despre urmările nefaste avute de pandemie asupra dansatorilor şi publicului spectator. „Chiar dacă situaţia se îmbunătăţeşte, spectacolele de dans sunt, încă, supuse multor restricţii. Acest fapt ne determină să preţuim şi mai mult amintirea vremurilor în care dansul şi dansatorii străluceau precum bijuteriile, dând formă artistică atât angoasei şi anxietăţii, cât şi voinţei de viaţă şi speranţei, a vremurilor când aceştia luminau lumea”, potrivit international-dance-day.org.
În 2021, mesajul a fost transmis de balerinul Friedmann Vogel, prim solist al Teatrului de Balet din Stuttgart. „Totul începe cu mişcarea – un instinct pe care îl avem cu toţii – iar dansul este o mişcare ce se transformă într-un mijloc de comunicare. (…) Ca dansatori, suntem într-o mişcare continuă, aspirând să creăm momente memorabile. Acesta este scopul ultim al fiecărui dansator, indiferent de genul dansului pe care îl practică”, potrivit stuttgart-ballet.de.
De Ziua internaţională a dansului, sunt organizate spectacole şi evenimente speciale şi la noi în ţară. De exemplu, Opera Română Craiova a planificat, pentru 29 şi 30 aprilie 2023, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor”, una dintre capodoperele baletului clasic. Cu o adaptare şi punere în scenă create de Andrei Scharaev (Cehia) şi o scenografie de Yevhen Hurenko (Ucraina), cele două reprezentaţii îl vor avea la conducerea muzicală pe maestrul Dumitru Cârciumaru. Rolurile principale vor fi interpretate de Oksana Bondareva (Rusia) – Odette/Odile, Nicolai Nazarchevici (Moldova) – Siegfried, Vasili Bogdan (Moldova) – Rothbart şi Ion Breahna (Moldova) – Bufonul, alături de Orchestra şi Baletul Operei Române Craiova.