Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta mediteraneeană: Caponata de vinete și ardei

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.

Rețeta mediteraneeană: Caponata de vinete și ardei

Articol editat de Valentina Adam, 27 aprilie 2023, 11:20

Istoria în sine despre cum a fost a descoperită și explicată lumii această dietă este fascinantă. Așa cum fascinat de ea a fost, în anii ’50, cercetătorul american Angel Keys.

Invitat în Italia la o conferință ONU dedicată alimentației, s-a întâmplat să asculte prezentarea unui profesor universitar de la Napoli. Conform datelor prezentate, incidența bolilor cardiovasculare în zona sa era sensibil mai redusă față de procentele înregistrate în Statele Unite. Constatarea respectivă l-a făcut pe Keys să revină nu peste mult timp la Napoli ca să studieze fenomenul. Pentru ca apoi, după contactul cu oamenii locului, să se stabilească în zonă. A mers apoi la Madrid, în Creta și alte locuri, unde observațiile inițiale i-au fost confirmate: alimentația “săracilor” de la Mediterana genera mult mai puține probleme cardiace decât cea din țările situate mai spre nord. Cercetările sale întinse pe mai mulți ani au luat iniţial forma unui studiu publicat sub titlul Seven Countries Studies: un studiu comparativ al dietei din Finlanda, Japonia, Grecia, Italia, Olanda, Statele Unite și Iugoslavia. A fost prima concluzie care a lansat la scară internațională dieta mediteraneană: procentul mult mai mic de mortalitate cauzat de cardiopatia ischemică a populației de la Mediterana, am citit în smartliving.ro.

Caponata de vinete și ardei este rețeta de astăzi așa cum se prepară în Sicilia și pe care am descoperit-o în Cuciaio.it.

Mâncarea aceasta este un amestec bogat de legume care au culori și arome tipic mediteraneene, cu o  notă dulce-acrișoară inconfundabilă. Caponata de astăzi se poate consuma foarte bine și rece, ca  aperitiv  sau  garnitură.

Rețeta pentru caponata de vinete și ardei este una dintre numeroasele versiuni ale acestui delicios fel de mâncare tipic siciliană. Compoziția caponatei variază în funcție de provinciile insulei în care este preparată. Și ca întotdeauna când vine vorba de tradiție, fiecare familie își păstrează rețeta preferată. Cu toate acestea, numitorul comun este nota dulce-acrișoară, la care nu se poate renunța și care conferă preparatului o aromă unică.

Sunt vinete prăjite, conform tradiției, înainte de a le adăuga în tigaia în care ardeii au fost înăbușiți câteva minute în sos. 

Pentru a găti Caponata de vinete și ardei avem treabă cu două vinete, un ardei roșu și unul galben, o ceapă, două- trei tije de Apio, 100 de grame de măsline verzi fără sâmburi, două linguri  de capere mici sărate. Mai avem nevoie de două linguri de stafide, o lingură de semințe de pin, 200 de grame de piure de roșii, 40 de grame de zahăr, puțin oțet, șase frunze de busuioc, ulei de măsline extra virgin, sare și piper proaspăt măcinat.

Pentru a găti Caponata de vinete și ardei, începeți să pregătiți legumele necesare. Spălați vinetele, tăiați-le cubulețe, puneți-le într-o strecurătoare și sărați-le ușor. Lăsați-le în pace o jumătate de ceas. Între timp spălăm ardeii, îndepărtăm semințele și nervurile și îi tăiem în bucăți mici. Punem și ardeii deoparte.

După jumătate de oră de odihnă, stoarcem bine vinetele, le usucăm și le prăjim în ulei foarte încins. Când sunt aurii, le scoatem cu o paletă cu sită și le lăsăm să se usuce pe hârtie absorbantă de bucătărie.

Luăm o cratiță suficient de mare, punem câteva linguri de ulei să se încingă și călim ceapa și tijele de Apio tăiate rondele subțiri.

Gătim câteva minute apoi adaugăm caperele, maslinele tăiate în jumătate, stafidele și semințele de pin. Amestecăm totul și după câteva minute turnăm oțetul, piureul de roșii și zahărul.

Amestecăm bine dar delicat, condimentăm cu sare și piper și punem și busuiocul.

Acum adaugăm ardeii pe care-i lăsăm cinci minute să se gătească. După aceea punem și vinetele pe care le-am prăjit și mai continuăm gătirea încă 15- 20 de minute. Oțetul ar trebui să se fi evaporat complet.

Lăsați caponata de vinete și ardei să se odihnească înainte de servire. Mâncarea este mult mai gustoasă dacă o pregătiți cu o zi înainte, pentru că aromele vor avea timp să se amestece perfect și succesul va fi asigurat. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano