Rețetă cu pește sau fructe de mare: Creveți prăjiți
În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Am tot gătit pește de multe ori și în mai multe feluri. Acum a venit rândul să prepar creveți prăjiți după o rețetă din Brazilia pe care am descoperit-o la Sara Silvas de la TudoReceitas.
Articol editat de Valentina Adam, 18 aprilie 2023, 12:20 / actualizat: 19 aprilie 2023, 15:56
Adesea asociate cu rafinament și multe aromă, fructele de mare pot fi folosite pentru a pregăti cele mai variate preparate, dar care nu necesită neapărat un proces și consumator de timp. Cele mai multe fructe de mare sau crustacee pot fi preparate în diferite moduri: fierte, la grătar, prăjite. Mai trebuie făcută distincția între fructele de mare care se consumă reci și cele care se consumă calde. Fructele de mare care se consumă mai mult reci sunt, printre altele, stridiile, scoicile, arici de mare. Acest tip de fructe de mare se consumă cu zeamă de lămâie. Fructele de mare care se mănâncă fierbinți sunt racii, creveții, caracatițe, calamari, homari, crabi. Toate acestea pot fi servite pe gratar, aburite, la cuptor si prajite. Creveții se pretează foarte bine pentru gustări și aperitive. Mâncărurile făcute cu creveți sunt întotdeauna îmbietoare și apetisante. Acest crustaceu are o aromă și o savoare de neegalat și este perfect pentru mai multe preparate. Gătitul creveților în coajă permite să ne bucurăm de o aromă maximă, ca să nu mai vorbesc de faptul că cei nedecorticați sunt mai economici.
Pentru acest preparat ne trebuie un kg de creveți, o lămâie, 4 căței de usturoi, 3 linguri de unt, o lingură de ulei de masline, pătrunjel tocat, sare și piper după gust și preferințe. Am mai spus-o și mă repet de câte ori am ocazia că o mâncare bună, pe gustul crlor mai mulți are puține ingrediente.
Cum se prepară creveți prăjiți cu coajă. Începem prin a spăla bine creveții pentru a elimina firișoarele de nisip. Pentru această rețetă puteți folosi creveți roz sau creveți gri. Diferența este că cei roz au mai multă carne. Condimentăm creveții întregi cu usturoi zdrobit, zeamă de lămâie, sare, piper și pătrunjel tocat. Se lasă 30 de minute la temperatura camerei, pentru a-și degaja gustul. După acest timp, încălzim la foc mediu o tigaie mare de fontă cu unt și ulei. După ce untul s-a topit punem creveții la fiert. Folosiți unt nu margarină pentru că acești creveți prăjiți sunt mult mai gustoși. Lăsăm creveții să se prăjească timp de 5 minute în funcție de mărime, întorcându-i din când în când, până își schimbă complet culoarea. Dăm focul mai tare și-i mai lăsăm încă 1-2 minute în tigaie, să se rumenească ușor. Dacă vă plac creveții mai picanți adaugați ardei iute tocat fără semințe. Când crevetii sunt aurii se scot pe o farfurie și se servesc presărați cu patrunjel proaspat tocat și câteva felii de lămâie. Vă garantez că acești creveți prăjiți în coajă sunt delicioși. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
(Daniel Babun)