Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Puiul pregătit în mod tradițional

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Rețeta românească: Puiul pregătit în mod tradițional

Articol editat de Valentina Adam, 11 aprilie 2023, 13:37 / actualizat: 17 aprilie 2023, 9:33

Când întrebi pe cineva ce rețetă cunoaste din Bucovina imediat îți va răspunde că ciorba rădăuțeană. Aceasta însă a apărut de câteva decenii, este bună pentru că se aseamănă cu ciorba de burtă. Bucovineni au însă o mare tradiție culinară, cu bijuterii gustative vechi. Reţetele bucatelor bucovinene sunt păstrate bine în fiecare familie şi se transmit urmaşilor cu mare grijă, ca şi cum împărtăşirea lor altor persoane ar duce la degradarea lor, la pierderea calităţii mâncărurilor, potrivit visitingbucovina.ro.

Pentru astăzi, așa cum bine v-ați dat seama, poposim în bucătăria bucovinenilor pentru a degusta un pui cum se gătea în această zonă. Puiul pregătit în mod tradițional, este o delicatesă culinară străveche, care se mânca la hanurile moldovenilor.

Ca să preparăm acest pui haiducesc luăm unul dacă avem în curte, dacă nu, cumpărăm de la magazin. Pasărea ar trebui să depășească tăiată 1,5 kg. Mai ne trebuie smântână grasă, un pahar de ulei de floarea-soarelui, 3- 4 roșii decojite din conservă, o mână bună de pătrunjel proaspăt, două fire de rozmarin, sare și piper mozaic. Nu trebuie omis nici o cană de vin licoros. Dacă nu aveți, puteți folosi vin alb de calitate.

După ce am toaletat puiul pentru fript și am scos din el organele și mațele, facem cu cuțitul câteva buzunărașe sub piele în care punem sare și bucățele de rozmarin. Frecăm puiul cu sare atât pe exterior cât și pe interior. Aplicăm același procedeu și cu piperul mozaic proaspăt râșnit și lăsăm pasărea la rece pentru cel puțin jumătate de ceas. După ce a trecut acest timp, legăm picioarele cu ață de bucătărie, ungem carnea cu ulei, turnăm puțin undelemn în tavă și o introducem în cuptorul preîncălzit la 160- 170 de grade Celsius. De preferat ar fi ca tava să fie din argilă, gen vasul roman. Dacă optați pentru acest vas folosiți doar partea de jos a lui. După jumătate de ceas turnăm și vinul peste pasăre. Periodic stropim carnea cu lichidul din tavă.

Până se gătește puiul, scoatem roșiile din conservă și le tocăm mărunt. Luăm o tigaie, punem roșiile tocate în ea și sosul în care au stat. Dacă este prea gros adăugăm puțină apă. Punem tigaia pe foc și o lăsăm să fiarbă molcom cam un sfert de ceas. Reglăm gustul după preferințe cu sare și piper. Eu pun și o linguriță de zahăr ca să taie aciditatea tomatelor. Unii preferă fără zahăr, așa că rămâne la apreciera dumneavoastră.

După ce carnea s-a gătit și a prins o crustă aurie o scoatem din cuptor. Scoatem și rozmarinul de sub piele și o porționăm. Așezăm carnea într-o tavă de servire. Sosul rămas în vas îl punem într-o crăticioară având grijă să radem și bucățelele prinse pe fund. Turnăm smântâna, amestecăm și îl mai fierbem cam 10 minute. După aceea îl strecurăm. Amestecăm sosul de roșii cu cel de smântână și reglăm gustul de sare și piper dacă este necesar. Turnăm peste bucățile de carne sosul și presărăm pătrunjel proaspăt tocat.

Se servește cu mămăligă de cartofi sau cum spun moldovenii, de barabule. Aceasta se face din 3-4 cartofi curățați și tăiați în patru. Într-un ceaun de tuci punem cartofii la fiert în apă rece cu sare. După ce s-au fiert bine se zdrobesc direct în ceaun, se adaugă puțin piper măcinat și se pune în ploaie mălaiul grisat. Se amestecă să nu se prindă și se ține la fiert cam 10 minute.

Mămăliga se răstoarnă pe un fund de lemn, se porționează cu sfoară și se servește alături de carnea de pui cu sos.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano