Rețetă mediteraneeană
Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.
Articol editat de Valentina Adam, 11 aprilie 2023, 13:30 / actualizat: 12 aprilie 2023, 16:07
M-am gândit că astăzi ar merge să preparăm și să mâncăm carne cu cus-cus și năut ca-n Algeria.
Bucătăria algeriană face parte din gastronomia mediteraneeană și se caracterizează prin feluri de mâncare colorate și bogate în aromă. Ea folosește în principal legume mângâiate de soare, condimente îmbătătoare și fructe uscate. Această bucătărie cu influențe kabile și arabe a fost transmisă din generație în generație.
Pentru mâncarea de astăzi avem treabă cu gât și piept de oaie sau miel, o jumătate de pui cam de un kg, două bucăți de cârnați cu carne de vită și oaie, o cană de cus-cus, două linguri de ulei de măsline, 3 cartofi, 2 ardei gras sau 3 kapia, o cutie de passata de roșii, ceapă, ulei de măsline, doi morcovi, doi zucchini mai mici, o vânătă potrivită, o conservă la borcan de năut. Dintre condimente utilizăm Ras el Hanout, Harissa, chimen măcinat, ardei iute și piper. Ras el Hanout și Harissa se găsește de cumpărat în multe magazine mari.
Încingem uleiul într-o cratiță mare. Rumenim bucățile de carne și le lăsăm să se gătească. În acest timp pregătim legumele.
Tăiem zucchini și vinetele în cuburi mari fără să-i curățăm de coajă. Curățăm cartofii și-i tăiem felii mari. Despicăm ardeii, inclusiv pe cel iute și îi curățăm de nervurile albe și de semințe. După aceea îi fâșii. Curățăm și tocăm ceapa.
Scoatem bucățile de carne. În grăsimea rămasă dinstuim ceapa cam 5-7 minute, după care punem toate condimentele: Ras el Hanout, chimen măcinat, ardei iute și piper. Despre Ras el Hanout vă spun că este o pastă formată din coriandru, chimion, cardamom, scorțișoară, piper negru, anason, chilli, curcuma, boia dulce, ghimbir, usturoi, cuișoare, anason steluțe, nucșoară, petale de trandafir, chimen negru, frunze de lavandă, piper de Guineea.
Revenim la cratița noastră și o lăsăm să se proceseze timp de un minut pentru a-și exprima pe deplin toate aromele.
Urmează să adăugăm legumele, pe care le amestecăm bine. Turnăm un litru de apă fierbinte și asezonăm cu sare. Repunem carnea în cratiță și lăsăm la gătit timp de 30 de minute.
În acest timp turnăm apă fierbinte peste cus-cus pentru a se hidrata și a crește în volum. Când au trecut 20 de minute de fierbere a cărnii, turnăm passata peste cus-cus. Se amestecă repede și se pune la fiert.
Cu 10- 15 minute înainte de sfârșitul preparării acestui fel de mâncare algerian adăugăm năutul cu tot cu sucul din conservă în cratița cu carne.
Acum înțepăm cu o furculiță cârnații de vită cu oaie. Dacă aveți cârnați merquez este minunat. Prăjim cârnații fără ulei într-o tigaie neaderentă.
Luăm o tavă de servit, strecurăm cus-cusul și-l așezăm în mijloc. Deasupra lui, cu grijă și cu ajutorul unei linguri strecurător punem bucățile de carne. Acum se poate finaliza aranjamentul în două feluri. În bulionul rămas se adaugă pasta Harissa și cu grija detaliilor turnăm lichidul și boabele de năut peste carne și toate se vor prelinge frumos peste cus-cus. Mâncarea va avea un aspect deosebit. Cel de-al doilea mod de aranjare presupune ca sosul gros în care s-au gătit cărnurile și legumele să fie amestecat cu praf Harissa. Aceasta este o măcinătură fină de ardei chili, ardei paprika, usturoi, chimion, coriandru și sare. Se strecoară și se pune într-o sosieră și fiecare pune după preferințe. Năutul din strecurătoare se așează în jurul cus-cusului. Oricum o aranjați vș doresc Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
(Daniel Babun)