Criza cerealelor din Ucraina: Fermierii români acuză autoritățile de la București și Bruxelles
Ei s-au plâns de faptul că autorităţile nu îi protejează suficient şi reproşează Bruxelles-ului modul în care a gestionat criza cerealelor din Ucraina.
Articol editat de Casandra Silitra, 8 aprilie 2023, 08:56
Fermierii au ieşit cu tractoarele în unele oraşe sau localităţi, îngreunând circulaţia. Sute de vehicule şi utilaje agricole s-au deplasat cu viteză redusă, în coloană, blocând temporar traficul rutier.
În apropiere de punctul de control și trecere a frontierei Nădlac 1, coloanele de tractoare au fost întâmpinate de peste trei sute de fermieri și agricultori din zonă care manifestau paşnic la marginea carosabilului.
„Principalele nemulțumiri sunt renunțarea la taxele vamale pentru cerealele care vin din afară Uniunii Europene. Noi respectăm toate regulile, respectăm trasabilitatea, respectăm toate regulile pe partea de substanțe chimice ca să oferim marfă curată consumatorului, ceea ce nu se întâmplă cu cerealele care vin din afara UE, care sunt și modificate genetic, am scos și controale fitosanitare din vămi și atunci ni se cere să concurăm cu ceva ce nu putem. Sau se încearcă oare închiderea fermelor românești?
Ţinta noastră este Guvernul României și factorii de decizie care pot să ne ajute. Dacă nu vor face absolut nimic din ceea ce noi le cerem, înseamnă că doresc fermele românești să se închidă, doresc ca noi să mâncăm din import. Din grânarul Europei, vom ajunge importatorii exclusiv a tot ce înseamnă aliment,” au declarat Milan Kelo, preşedintele Cooperativei Fermierilor Locali și Porupschi Gheorghe, președintele Asociației Ţăranul Nădlăcan.
romania-actualitati.ro
Foto: AGERPRES FOTO/ CONSTANTIN DUMA