Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Fritada

Rețetă de fritada de chancho de astăzi este un preparat din carne de porc înăbușită din Ecuador, făcută cu bucăți de coaste de porc dezosate gătite încet. Fritada de chancho sau friptură de porc ecuadoriană este un fel de mâncare popular în Ecuador. În această rețetă tradițională carnea de porc este gătită într-un amestec de apă, suc de portocale, ceapă, usturoi și chimen până când lichidul dispare și carnea de porc se rumenește în „mapahuira”, adică în unsoarea proprie.

Rețetă din bucătăria americană: Fritada

Articol editat de Valentina Adam, 5 aprilie 2023, 11:35

Fritada este o farfurie tipică din Sierra sau Highlands. Chiar dacă numele său complet este „fritada de chancho”, care se traduce literalmente prin friptură de porc, carnea este de fapt gătită în suc de portocale până când apa scade și carnea se rumenește în propria grăsime.

Fritada este unul dintre aceste feluri de mâncare pe care le veți găsi în tarabele de gustări stradale, dar și în restaurante. Oamenii din Ecuador părăsesc de obicei orașul și merg în satele mici de la țară sau campo în weekend, iar în fiecare sat există întotdeauna un restaurant care are fritada de chancho.

Pentru fritada avem nevoie de 1,5 kg de carne de porc, 800 de gr de coaste de porc, 500 de gr de coaste dezosate sau muschi sau orice combinație a acestora, tăiate în pătrate de dimensiune medie. Mai luăm o linguriță de chimen, 10 căței de usturoi- 5 tocați și 5 întregi, o ceapă albă tocată în bucățele mari, o ceapă roșie tocată la fel, 3 căni de apă, o cană de suc de portocale, sare și piper.

Condimentam carnea de porc cu chimen, usturoi tocat, sare și piper. Lasăm la frigider să se odihnească pentru câteva ore. Într-o tigaie mare se adaugă carnea, ceapa tocată, cățeii întregi de usturoi și cele 3 căni de apă. Gătim la foc mediu până aproape dispare apa. Adăugăm acum sucul de portocale și lăsăm să se reducă. După ce carnea va începe să se rumenească, se amestecă des pentru a nu se arde și se va găti până când toate bucățile se rumenesc uniform. Dacă doriți acum puteți turna și piure de roșii.  Servim fritada cu salată de roșii cu ceapă marinată, felii de avocado sau cu vinete prăjite.

(Daniel Babun)

Etichete:
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe