Grădiniţe private fără autorizaţie de funcţionare
Articol editat de Mirabela Afronie, 25 martie 2014, 10:47
Doar patru grădiniţe private din judeţul Timiş sunt acreditate, alte 16 unităţi având însă autorizaţie de funcţionare. Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Aura Danielescu, după cinci ani de funcţionare reprezentanţii acestor unităţi sunt obligaţi, conform legislaţiei, să solicite Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, o evaluare externă în scopul acreditării.
Totuşi, pe lângă aceste 20 de grădiniţe, în judeţ îşi mai desfăşoară activitatea numeroase unităţi private, numite impropriu grădiniţe, care nu au nici autorizaţie de funcţionare nici acreditare, spune Aura Danielescu. Aceasta precizează că ISJ Timiş nu are resursele necesare pentru identificarea acestor SRL-uri. În consecinţă, în momentul în care iau decizia de a-şi trimite copilul la o grădiniţă privată, părinţii sunt sfătuiţi să verifice pe site-ul ISJ-ului sau pe pagina ARACIP-ului, lista cu grădiniţele autorizate şi acreditate.
Aura Danielescu:
În judeţul Caraş-Severin nu există în prezent nicio şcoală gimnazială şi niciun liceu particular. Doar cinci unităţi de învăţământ private îşi desfăşoară activitatea în acest an şcolar în Caraş-Severin. După cum ne-a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Ioan Moatăr, este vorba de două grădiniţe, cea cu program prelungit Tinkerbell din Bocşa şi Sfânta Ursula din Caransebeş şi de trei unităţi postliceale.
Acestea din urmă au profil sanitar şi sunt localizate în Caransebeş şi Moldova Nouă. Taxa de şcolarizare la cele trei unităţi de învăţământ postliceale private din Caraş-Severin este de aproximativ 1.500 de lei. După cum a mai precizat Ioan Moatăr, toate cele cinci unităţi au autorizaţie de funcţionare, dar nu sunt încă acreditate.
Sursa foto: depici.ro
(Karina Tincul)