[AUDIO] Administratorii ariilor protejate din Caraş-Severin trag un semnal de alarmă asupra pericolului incendierii terenurilor agricole şi a pajiştilor din judeţ
Flora primară a pajiştilor şi arboretele din fondurile forestiere incendiate, necesită ani de zile să se refacă pentru a fi din nou productive, a specificat pentru Radio Reşiţa directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 24 martie 2023, 15:00 / actualizat: 24 martie 2023, 20:34
Acesta trage un semnal de alarmă şi atenţionează fermierii, care intenţionează să îşi incendiaze miriştile, asupra iresponsabilităţii acţiunilor pe care le intreprind prin a da foc terenurilor agricole şi a lăsa focarele nesupravegheate:
„Având în vedere temperaturile ridicate din această perioadă, chiar dacă este martie, riscul de producere a unor incendii în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului este ridicat. Facem un apel către primăriile care se suprapun pe raza parcului, agenții economici, cetățenii care dețin terenuri în aria protejată și nu numai, să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriști, deoarece aceste evenimente pot pune în pericol biodiversitatea din ariile protejate. Cetățenii să fie responsabili și în cazul unor incendii să sesizeze instituțiile abilitate în acest sens„.
Cetățenii sunt obligați să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate:
„Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă și se pedepsește conform legislației în vigoare. Astfel, conform Ordonanței de Urgență Nr. 195 din 2005 privind protecția mediului, amenda este cuprinsă între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 25.000 până la 50.000 pentru persoanele juridice. Noi nu am vrea să ajungem să aplicăm aceste sancțiuni, drept pentru care oamenii să fie responsabili și să sesizeze orice eveniment neplăcut şi pe cei care se dedau la astfel de acte„.
Administraţiile ariilor protejate din Caraş-Severin vor sesiza Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură referitor la orice teren afectat de incendiere premeditată, urmând ca APIA, conform normelor sale, să reducă plăţile sau să excludă de la plată una sau a mai multe scheme de sprijin accesate de către proprietari în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai mulți ani, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale care au împiedicat respectarea acestor norme.
Nu trebuie omis faptul că arderile necontrolate pot constitui şi cauze ale unor accidente rutiere, soldate cu pierderi de vieți omenești, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantități mari de fum.
Foto: arhiva