Ce soluţii au la dispoziţie persoanele care au poliţe RCA la Euroins
Valabilitatea poliţelor RCA încheiate la Euroins ar înceta, potrivit legii, în termen de 90 de zile, dacă societatea, aflată în prezent în insolvenţă, ar intra în faliment. În acest caz, instituţia care va efectua plăţile către păgubiţi este Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Directorul general al Fondului, Mona Lucia Cucu, a precizat, pentru Radio România Constanţa, ce soluţii au la dispoziţie persoanele care au poliţe RCA la Euroins.
Articol editat de Valentina Adam, 21 martie 2023, 18:53
Mona Lucia Cucu: Polițele de asigurare rămân în vigoare, deocamdată nu s-a deschis procedura de faliment, doar s-a ridicat autorizația. Asigurații Euroins au posibilitatea de a-și denunța această poliță și de a opta pentru asigurare la o altă societate de asigurare. Cei care au acum polițe valabile nu mai doresc să le continue. Ei trebuie întâi să trimită această denunțare către societate, după care să se adreseze Fondului cu această cerere de plată. Dacă vor decide să păstreze asigurarea în vigoare, atunci nu mai trebuie să facă ei acea denunțare, întrucât vor înceta de drept polițele. Dacă este un eveniment produs pentru care încă nu s-a deschis un dosar de daune, pot să adreseze o cerere de deschidere a unui dosar de daună la Fondul de Garantare.
Între timp, autorităţile caută soluţii pentru a împiedica o posibilă explozie a preţurilor la poliţele RCA.
Guvernul va aproba, cel târziu săptămâna viitoare, o hotărâre care va plafona tarifele, pentru o perioadă de şase luni, la valoarea din luna martie, a anunţat ministrul finanţelor, Adrian Câciu.
Adrian Câciu: Nu va fi ordonanță, va fi hotărâre de guvern și cred că cel mai târziu săptămâna viitoare va fi aprobată de guvern. Să vedem proiectul final cu care vine ASF-ul și înțeleg că dânșii vin cu tarifele de primă la nivelul lui martie 2020. O să văd proiectul, nu vă supărați, mă pune să speculez pe niște surse… Nu le amestecăm, hotărârea de guvern vine să protejeze consumatorul pe o perioadă temporară, timp în care ASF-ul trebuie să vină cu un plan de acțiune astfel încât la finalul acestei intervenții piața să funcționeze în beneficiul consumatorului.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a atras atenţia că, la momentul actual, se poate vorbi despre o criză majoră pe piaţa RCA din România, atâta vreme cât o companie care este lider în domeniu a intrat în insolvență.