Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Shakshuka

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele mediteraneene.

Rețetă mediteraneeană: Shakshuka

Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 13:18 / actualizat: 22 martie 2023, 21:39

Astăzi vă propun Shakshuka. Este un fel de mâncare ce se prepară în zona costieră a Mediteranei. În Italia poartă numele de Uova in Purgatorio, adică după cum v-ați dat seama ouă în purgatoriu. Mulți cred că acest fel de mâncare este un aliment pentru micul dejun israelian, deoarece este destul de popular aici. Aceste ouă în sos de roșii sunt ceva ce se gătește în multe părți din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Fapt amuzant, originile cuvântului Shak-SHOO-kah provine din arabă și înseamnă „toate amestecate” sau „zdrobite”.

Vă spun și de ce ingrediente avem nevoie pentru a face shakshuka sau ouă în purgatoriu.

Ca legume folosim o ceapă mare tocată, un ardei gras verde și doi căței de usturoi zdrobiți.

La capitolul condimente ne servim de coriandru, chimen, boia de ardei. Dacă vă place mai picant adăugați fulgi de ardei roșu sau piper cayenne. Mai avem nevoie de șase ouă mari crude și ulei de măsline extravirgin.

Începem prin a pregăti un sos sofrito, adică o să călim ceapa tocată, ardeiul gras și usturoiul cu puțin ulei de măsline extravirgin într-o tigaie mare și grea cu capac. Asezonăm cu sare, coriandru, boia de ardei, chimen și piper măcinat. Gătim cel putin 5 minute, amestecând, până când legumele sunt fragede, apoi adaugăm rosiile. Putem folosi o conservă de roșii întregi decojite în suc propriu. Se aduc roșiile la fierbere, apoi acoperim cu capacul și lăsăm să fiarbă aproximativ 15 minute.

Luăm capacul și mai gătim câteva minute până când sosul s-a îngroșat. Când sosul este gata, folosim dosul unei linguri și facem niște găuri în sos în care cuibărim ouăle sparte. Acoperim din nou tigaia și lăsăm ouăle să fiarbă în sos la foc mediu spre mic până când albușurile s-au coagulat. Ouăle ar trebui să fie mai moi și oarecum curgătoare. Dacă vă plac ouăle tari, puteți lăsa se gătesc un pic mai mult. Presărăm și pătrunjel tocat la final.  Garnitura este opțională. Se servește imediat.

Dacă doriți să încorporați carne în această rețetă veți folosi jumătate de kilogram de carne măcinată sau cubulețe mici, de carne de miel sau de mânzat. Gătiți carnea mai întâi în puțin ulei de măsline extravirgin până se rumenește complet și asezonați cu sare, piper negru și, dacă doriți, un strop de ienibahar. După aceea adăugați ceapa, usturoiul și ardeiul gras, faceți sosul și urmați pașii de care v-am spus.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine