Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie (inspirat de rețetele lui . Negrea și F. Bușcă)

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Unii istorici din domeniul gastronomiei concluzionează că primul tort și-a avut originea în Italia. Lingviștii cred că tocmai cuvântul tort în traducere din italiană înseamnă ceva înfloritor și complicat și este asociat cu numeroase ornamente. În Roma antică se pregătea un tort la nuntă, dar nu ca să fie mâncat ci să-l spargă de capul mirelui.

Rețeta dulce de bucătărie (inspirat de rețetele lui . Negrea și F. Bușcă)

Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 13:10 / actualizat: 22 martie 2023, 21:42

O altă parte a istoricilor din branșă aderă la altă teorie și cred că lumea delicioasă a dulciurilor își are originea în Orient, unde se pregăteau deserturi folosind lapte, miere și susan. Pentru astăzi m-am gândit la prăjitura podgoreană cu mere.

Pregătim o primă foaie de aluat, cea de jos din 350 de grame de făină, 50 de grame de zahăr, un ou, 100 de mililitri de vin și un plic de zahăr vanilat. Frământăm un aluat  pe care-l lăsăm 10- 20 de minute să se odihnească. Ungem cu unt o tavă pe care o și ningem cu făină. De aceea este bine să păstrăm ambalajul untului și când avem nevoie ungem recipientul de gătit care presupune această operațiune.

Următoarea etapă constă în curățarea merelor de coajă și sâmburi, tăierea lor în felii și amestecarea cu zahăr. Fac și aici o paranteză și vă invit să nu aruncați cojile de mere. Puneți-le într-un vas cu apă pe foc, lăsați-le să dea două sau trei clocote, după care opriți focul. Cojile vor rămâne încă 3 minute în apă și aveți o minunată băutură caldă sau rece, dacă doriți. Nu faceți această fiertură cu pulpă de mere pentru că nu o să aibă aceeași aromă.

Să revin la prăjitura podgoreană cu mere. Întindem aluatul având grijă ca și marginile tăvii să fie îmbrcate de acesta. Compoziția de mere se așează peste aluat și se presară puțină scorțișoară.

Pentru a doua foaie de aluat ne sunt necesare trei ouă, câte 100 de grame de unt, făină și zahăr și binențeles, un plic de zahăr vanilat. Într-un castron se combină untul cu zahărul. Amestcăm bine punem și gălbenușurile de ou unul câte unul, continuând să batem compoziția. Separat batem albușurile până devin o spumă tare. Spuma se amestecă cu compoziția de unt, zahăr și gălbenușuri cu mișcări circulare de sus în jos și adăugăm făina. Compoziția se întinde deasupra merelor. Tava o introducem la cuptor la foc mediu spre slab. După ce prăjitura s-a copt scoatem tava, lăsăm la răcit și porționăm prăjitura, dar nu înainte de-a o prăfui cu zahăr pudră.

Prăjiturile se consumă cu responsabilitate, știți bine. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine