[AUDIO] Morile de apă din Răcăşdia, reintegrate în circuitul economic şi turistic al Văii Caraşului
Morile de apă Vârtop şi din sat de la Răcăşdia vor fi reamenajate sâmbătă, 18 martie printr-o intervenţie coroborată a voluntarilor Asociaţiei „Acasă în Banat” împreună cu Primăria comunei cărăşene şi elevii şi profesorii Liceului Dragalina din Oraviţa.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 17 martie 2023, 11:47 / actualizat: 18 martie 2023, 10:13
Potrivit administratorului public al comunei Răcăşdia, Mirco Lechici, activităţile de reabilitare a celor două mori de apă de pe pârâul Ciclova vor începe de la ora 9.00 şi au ca scop reintegrarea acestora în circuitul economic şi turistic al localităţii.
„Dimineață așteptăm să sosească voluntarii de la Acasă în Banat împreună cu cei din Răcășdia. Avem acțiune împreună cu dumnealor să punem în funcție cele două mori rămase din sat. Una este funcțională, una doar parțial. Sper să reușim să finalizăm, să curățăm cele două erugi care le alimentează, să degajăm de vegetație, să le punem în funcțiune. Una e moara din Vârtop și cealaltă e moara din sat și ambele sunt pe pârâul Ciclova, de acolo se alimentează, eruga. O să fie o zi specială pentru noi, să ne ajute voluntarii de la Liceul Dragalina din Oravița, de la TRV din Oravița, plus cei din Răcăşdia, plus voluntarii de la „Acasă în Banat”, printre care sunt înscriși și câțiva din localitatea noastră. Suntem pregătiți cu utilaje, cu muncă fizică, toată lumea așteaptă ziua de sâmbătă și eu sunt curios să vedem cum o să arate după, chiar era necesară intervenţia. Vor fi prezenți elevii de la școala din localitate, începând cu orele 10.00 până la 12.00 împreună cu dascălii lor. Va fi o acțiune frumoasă și de bun augur pentru tineret pentru cei care încă nu au văzut cum se macină o făină de cucuruz pe piatră și să rămână și în scop economic, dar și în scop turistic. E foarte simplu de ajuns la mori, pentru că sunt accesibile, adică la intrarea în sat înspre stânga la circa 200-300 de metri este prima moară și în afară de străzile din localitate care leagă, o să încercăm să le legăm și printr-o potecă care să fie între eruga Morilor și pârâul Ciclova. Acolo intenționăm să facem un acces, o legătură între cele două mori de aproximativ doi metri. Am și studiat, am analizat dacă reușim să intrăm cu un utilaj mai mic, să amenajăm și cu indicatoare, să se poată folosi și pentru biciclete. Voluntarii trebuie să fie hrăniți; de dimineață va fi un mic dejun și pentru prânz am hotărât aici la una dintre mori să amenajăm, cu mese de camping şi să servim prânzul pe un platou frumos lângă pârâu„.
Președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan își dorește ca morile să fie introduse într-un circuit turistic.
”Mai puțin cunoscute decât alte mori, la Răcășdia se mai păstrează încă două mori de apă dintr-un șir de 9 mori care au existat mai de mult pe pârâul Ciclova. Aceste două mori sunt importante, credem noi, pentru Răcășdia, pentru că păstrează atât specificul local, cât și valoarea de patrimoniu în această comunitate. Împreună cu primăria din localitate și cu comunitatea locală ne-am decis să facem ceva pentru aceste două mori. Una dintre ele, moara din Vârtop, este în continuare funcțională și într-o stare relativ bună, însă probleme mai mari sunt la Moara din sat. Aceasta este abandonată, cuprinsă de vegetație, însă mecanismele sunt în continuare în stare bună. Acoperișul trebuie reparat de urgență. Împreună cu primăria, vom face o activitate de voluntariat la cele două mori. Pe data de 18 martie am dat întâlnire tuturor celor care vor să vină la ora 8.00 la Răcășdia, să ne ajute. Voluntarii vor fi instruiți și vor semna un contract de voluntariat cu Asociația noastră , apoi ne vom apuca de treabă”.