[AUDIO-FOTO] Arhivele Naţionale Caraş-Severin – instituţia cu aproape 5 kilometri de documente, esenţiale pentru judeţ
Ca instituţie, arhivele au fost înfiinţate oficial în contextul elaborării primelor legi administrative moderne, şi-anume Regulamentele Organice, în anii 1831-1832.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 3 februarie 2023, 17:00 / actualizat: 3 februarie 2023, 20:43
La nivelul judeţului Caraş-Severin, de peste 7 decenii funcţionează Arhivele Naţionale din Caransebeş, structură care la ora actuală are 11 inspectori, consilieri si referenti de specialitate, coordonati de dr. Laurenţiu Ovidiu Roşu.
Instituţia de pe Calea Timişoarei la nr. 12 asigură supravegherea, administrarea si protectia speciala a documentelor ce constituie o parte din fondul arhivistic naţional al României. Totodată, ea pune la dispozitia cercetatorilor diverse informaţii cu ajutorul cărora se scrie istoria. Cele mai vechi documente datează din secolul al XVIII-lea, iar cantitatea gestionată este de aproximativ 5 kilometri.
Alături de istoricul dr. Laurenţiu Ovidiu Roşu depănăm povestea arhivelor naţionale cărăşene, instituţie aflată acum într-un amplu proces de modernizare prin digitalizarea fondurilor deţinute şi aducerea în acest mod în prezent a acesteia:
Întreaga poveste a arhivelor naţionale din Caraş-Severin o puteţi afla sâmbătă, 4 februarie 2023 în emisiunea “Oameni şi Locuri”, doar aici pe 105.6 FM, de la 15:15, dar şi joi, 9 februarie 2023 de la 21:15!
Păstraţi frecvenţa!