22 martie – Ziua Mondială a Apei
Articol editat de Mirabela Afronie, 22 martie 2014, 06:59 / actualizat: 22 martie 2014, 18:03
Începând cu 1993, Ziua Mondială a Apei reînnoieşte la fiecare 22 martie pledoaria pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă dulce.
Sărbătorim Ziua Mondială a Apei ca fiind ocazia cea mai bună pentru a reaminti tuturor cât de importante sunt eforturile concrete de a oferi spre consum apa de bună calitate, în cantităţi suficiente, precum şi pentru identificarea problemelor şi găsirea soluţiilor pentru managementul optim al acestei resurse. În acest an, tema este „Apa si energia: interdependenţe fundamentale”.
Conform descopera.ro, alături de încălzirea globală şi epuizarea resurselor de petrol şi gaze naturale, lipsa apei potabile va fi una dintre cele mai stringente probleme cu care se va confrunta omenirea în noul mileniu.
În prezent, risipa de apă a atins valori nemaiîntâlnite. Una din cinci persoane nu are acces la apa potabilă, însemnand 1,1 miliarde de oameni, două din şase trăiesc în condiţii improprii de igienă, ceea ce s-ar traduce în 2,6 miliarde de oameni, iar 3.900 de copii mor în fiecare zi macinaţi de boli cauzate de apa infestată pe care o consumă. În acelaşi timp, nu mai puţin de 88% dintre maladiile întâlnite în prezent sunt provocate de lipsa igienei şi consumul apei poluate.
Se estimează că criza apei va lovi prima dată Africa, Estul Mijlociu, Sudul si Sud Estul Asiei. Două dintre cele mai populate ţări, China si India, vor suferi, de asemenea, de lipsa apei, în ciuda rezervelor naturale de apă potabilă pe care le deţin în prezent. Există şi ţări care deţin mari cantităţi de apă: Brazilia, Rusia, Canada şi Australia.
Sursa foto: descopera.ro