[AUDIO] În Caraş-Severin vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole este o activitate într-un continuu proces de mişcare
Sectorul agricol este unul dintre principalii utilizatori de terenuri din România și, prin urmare, contribuie la modelarea peisajelor în zonele rurale. Acesta are diverse efecte directe și indirecte asupra mediului și depinde, la rândul său, de resursele naturale.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 25 ianuarie 2023, 14:38 / actualizat: 25 ianuarie 2023, 17:11
În Caraş-Severin, terenurile agricole sunt într-un continuu proces de mişcare. Conform directorului executiv adjunct al Direcţiei judeţene pentru Agricultură, Adina Bâte, anul trecut au fost depuse la sediul instituţiei, 1.019 oferte de vânzare în suprafață de 638 de hectare și au fost emise 231 de avize. Prețul minim a fost de 0,2 lei, iar cel maxim de peste 196 lei pe metru pătrat.
Conform Adinei Bâte, faţă de anul precedent, din cauza scumpirilor la nivel național, a crescut și prețul terenului, acesta situându-se în prezent între 0,9 lei și aproximativ 362 de lei pe metru pătrat.
„În 2022 au fost depuse la Direcția Agricolă 1.019 oferte de vânzare teren în suprafață de 638 hectare și au fost emise 231 de avize. Prețul minim a fost de 0,9 lei, iar maximul de 361,62 de lei pe metru pătrat. Din cauza scumpirilor la nivel național, a crescut și prețul terenului față de anul precedent acesta fiind cuprins între 0,2 și 196,64 de lei pe metru pătrat„.
Adina Bâte a mai subliniat că, vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan se face astfel: vânzătorul înregistrează la primăria din raza unității administrativ-teritoriale unde se află terenul o cerere prin care solicită afișarea ofertei de vânzare a terenului agricol.
Primăriile au obligația de a transmite direcțiilor pentru agricultură județene un dosar care să cuprindă lista preemtorilor, copiile cererilor de afișare a ofertei de vânzare și ale documentelor doveditoare, precum şi procesul verbal de afișare a ofertei, în urma căreia direcțiile agricole emit avizele.