Spitalele sunt pline. Numărul cazurilor cu gripă şi viroze în creştere în Caraş-Severin
Numărul virozelor continuă să crească în Caraş-Severin. În ultima săptămână au fost înregistrate peste o mie de persoane cu infecţii respiratorii, iar cele mai multe cazuri s-au înregistrat la copiii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 14 ani. Şi numărul cazurilor de gripă este în creştere, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros:
Articol editat de Daiana Rosca, 22 ianuarie 2023, 07:57
„În județul Caraș-Severin au putut fi înregistrate 1.056 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, așa numitele viroze. Acestea au necesitat 61 de internări, iar cele mai multe asemenea cazuri de viroze le regăsim la copii cu vârste între 10-14 ani și anume 159 în ceea ce privește pneumoniile, avem un număr de 218 cazuri în această săptămână este vorba de 57 de internări la acest nivel, iar cele mai multe pneumonii, de data aceasta, pot fi înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani și anume 33 de cazuri.
În ceea ce privește gripa, există 6 cazuri confirmate și 26 de cazuri compatibile cu gripa. Și aici ne referim la acele cazuri care prin simptomatologia lor seamănă cu gripa, dar ele nu sunt confirmate în urma unui test rapid”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros.
Şi camerele de gardă ale spitalelor sunt tot mai aglomerate din cauza valului de infecţii respiratorii. De exemplu la Spitalul Orăşenesc din Oţelu-Roşu, numărul pacienţilor care se prezintă cu viroze aproape s-a triplat. Coordonatorul camerei de gardă, Simona Tomici îndeamnă oamenii să se prezinte din timp la medic.
„Sunt foarte mulți, zi și noapte vin și copii și adulți. Din punctul meu de vedere, vă spun sincer că a crescut foarte mult numărul urgențelor. Pentru a pune diagnosticu de gripă, de viroză, de COVID, pacientul trebuie testat. Sigur, noi nu avem posibilitate decât de COVID să-i testăm, dar sunt foarte mulți și virozele acestea mi se par urâte, zic eu. La primele simptome, hai, domnule, să mergem la doctor, că mai devreme sau mai târziu, tot la noi ajungeți mai bine ajungeți din timp, ca să nu vă luptați cu febra și cu tusa şi 7 zile după veniți tot la urgențe, nu mergem la medicul de familie.
La îndrumarea medicului de familie, venim la camera de gardă, noi îi ajutăm cu drag. Dar sunt lucruri pe care nu le poţi face într-un spital orășenesc la 3 dimineața deci, pentru binele lor le spun veniți din timp și încercați cu medicul de familie, să fie primul pas, după medicul de familie veniţi la noi”.
Medicii îndeamnă populaţia să evite locurile aglomerate, să poarte mască şi să se vaccineze împotriva gripei pentru că încă nu este prea târziu. Peste 3 mii de doze de vaccin urmează să ajungă în Caraş-Severin de la Ministerul Sănătăţii.