[AUDIO] Zeci de clădiri cu risc seismic ridicat din Caraș-Severin ar putea fi consolidate
Primăriile pot accesa până în luna martie, fonduri pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat. În județul Caraș-Severin sunt 229 de clădiri expertizate tehnic și 33 dintre acestea ar putea fi puse în siguranță prin programul guvernamental, derulat de Ministerul Dezvoltării.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 11 ianuarie 2023, 10:44
Solicitanţii pot încărca, în platforma digitală investitii.mdlpa.ro, cererea de finanţare, însoţită de raportul sintetic al evaluării seismice şi de raportul de audit energetic, în cazul în care aceştia solicită finanţare integrată. „Cererile de finanțare pot fi depuse de autoritățile publice locale şi centrale, fiind aplicat criteriul primul venit – primul servit. Noi (n.r. ISU), am cerut în toamnă o situație de la nivelul Primăriilor. Avem 229 de clădiri expertizate tehnic. Din acestea, 11 sunt clasate la clasa de risc seismic I (cele mai multe în Băile Herculane) și 22 de clădiri la clasa de risc seismic II. Aceste 33 de clădiri sunt vizate de program. Nu înseamnă că nu mai sunt o serie de alte clădiri care nu au fost expertizate, dar care prezintă risc seismic”, a declarat declarat căpitanul Anca Balint, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic”.
Pentru anul 2023, la nivel național, programul are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare şi 500 de milioane de lei credite de angajament, iar finanţarea este asigurată în proporţie de 100%. Ministerul nu cere cofinanţare nici de la locatari, nici de la autorităţile locale sau centrale. Programul este unul multianual, de interes şi utilitate publică, derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 212/2022. În cadrul programului vor fi incluse atât clădirile de locuințe multietajate, cât şi clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII.