Primăria Timişoara a deschis primul Centru local de rezilienţă din ţară, pentru situaţii excepţionale de criză
Primăria Municipiului Timişoara, prin Direcţia de Asistenţă Socială, a deschis primul Centru de Rezilienţă şi Mobilizare Comunitară din România, lângă Gara de Nord, spaţiul urmând să fie folosit în cazuri excepţionale cu destinaţia de coordonare şi activare a societăţii civile pentru un răspuns imediat la situaţii de criză extremă care afectează oraşul.
Articol editat de Valentina Adam, 10 ianuarie 2023, 08:18
‘Pregătirea e cheia succesului şi de aceea am deschis un centru care să mobilizeze comunitatea locală în situaţii de criză şi care să facă Timişoara un oraş rezilient. Este unic în România. Ce am învăţat din aceşti ultimi ani este că România nu este pregătită pentru situaţii excepţionale, iar statul se mişcă foarte greu când inimaginabilul devine realitate. La începerea agresiunii ruseşti împotriva Ucrainei, societatea civilă s-a mobilizat exemplar ca să-i sprijine pe ucrainenii care au fugit din calea războiului, dar fără o coordonare centrală. Nimeni nu a aşteptat după stat. Din aceste lecţii învăţăm şi vrem ca Timişoara să fie pregătită pentru următoarea criză majoră, fie că e pandemie sau val de refugiaţi sau altceva‘, a declarat, luni seara, primarul Dominic Fritz.
Spaţiul în care funcţionează acest centru aparţine municipalităţii şi a fost renovat la finele anului 2022, în parteneriat cu cluburile Lions din Timişoara. Acesta este gestionat de Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara prin Serviciului Rezilienţă şi Mobilizare Comunitară.
Acum, centrul este utilizat ca spaţiu de gestionare a serviciilor şi beneficiilor sociale pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina.
Foto: Primăria Municipiului Timişoara