Luni începe școala. Următoarea vacanță e în februarie, decalată în funcție de județ
Elevii revin la cursuri luni, după vacanţa de iarnă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Pentru prima dată, structura noului an şcolar include cinci module de învăţare şi cinci vacanţe.
Articol editat de Valentina Adam, 8 ianuarie 2023, 21:15 / actualizat: 9 ianuarie 2023, 10:53
Următoarea vacanţă, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene, este de o săptămână și e programată în perioada 6 – 26 februarie – decalată în funcție de județ.
În Caraş-Severin s-a hotărât ca vacanţa mobilă să aibă loc în perioada 17-26 februarie, aceasta fiind urmată de vacanţa de primăvară, între 7 şi 18 aprilie.
Vineri, Ministerul Educaţiei a transmis, din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal şi a recomandat inspectorilor şcolari să sprijine unităţile de învăţământ pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale şi să pună accent pe prevenţie.
Joi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că şcolile vor fi redeschise pe 9 ianuarie conform programului şi că nu este încurajată neparticiparea la cursuri.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că România se află, în prezent, în stare de alertă epidemiologică, dar nu va fi declarată epidemie, întrucât ar presupune revenirea la ‘anumite restricţii’, cum au fost cele din perioada pandemiei cu noul coronavirus.
Conform recomandărilor de la autorităţi, conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar au următoarele obligaţii:
* diseminarea către părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor/preşcolarilor/ antepreşcolarilor a informaţiilor cu privire la recunoaşterea simptomelor de gripă sau alte infecţii respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătăţii;
* realizarea triajului zilnic în colectivităţi şcolare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
* asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor;
* efectuarea dezinfecţiei periodice a spaţiilor de învăţământ;
* aerisirea periodică a încăperilor;
* instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosinţă;
* recomandarea folosirii măştilor de protecţie sanitară, atât pentru personal, cât şi pentru elevi/preşcolari;
* informarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice, izolării şi efectuării unor eventuale investigaţii suplimentare
foto unsplash.com