Contractul-cadru se prelungeşte până la 31 martie 2023. Ce prevederi aduce 1 ianuarie?
Termenul de aplicare a Contractului-cadru pe anul 2022 (HG nr. 696/2021) a fost prelungit pana la data de 31 martie 2023 printr-o Hotarare adoptată de Guvern.
Articol editat de Daiana Rosca, 1 ianuarie 2023, 16:47
Casa Natională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă că principalul motiv al prelungirii aplicabilităţii actului normativ este asigurarea continuităţii acordării asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale în sistemul de asigurari sociale de sănătate, având în vedere nefinalizarea, până la aceasta ora, a traseului decizional de aprobare a Legii bugetului de stat pentru anul 2023.
“Totodata s-au introdus in actul normativ si unele prevederi noi cu aplicare de la 1 ianuarie 2023. Astfel, se extinde pachetul minimal de servicii care se acorda in asistenta medicala primara persoanelor care nu fac dovada calitatii de asigurat, in acord cu prevederile Programului pe baza de rezultate in sectorul sanitar din Romania convenit cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare. Urmeaza ca aceste persoane sa aiba acces la o paleta mai larga de servicii medicale la medicul de familie, cum ar fi consultatiile pentru afectiuni cronice, precum si consultatiile de preventie acordate in aceeasi modalitate ca si persoanelor asigurate. Detaliile acordarii acestor servicii urmeaza sa fie reglementate prin normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru, care de asemenea vor fi modificate.”, transmite CNAS.
Hotararea de Guvern stabileste si modalitatea de evidentiere, raportare si decontare a serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate in cabinetele de medicina de familie.
“Pentru aceste servicii se stabilesc tarife exprimate in puncte de valoare egala cu punctele pentru serviciile acordate persoanelor asigurate, iar cabinetele de medicina primara vor incheia cu casele de asigurari de sanatate acte aditionale pentru furnizarea de servicii medicale catre persoanele neasigurate. Finantarea acestor servicii se va face din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Sanatatii.”, mai precizeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
De asemenea, de la 1 ianuarie 2023 înceteaza aplicabilitatea prevederilor OUG nr. 44/2022 privind stabilirea unor masuri in cadrul sistemului de sanatate, precum si pentru interpretarea, modificarea si completarea unor acte normative, conform carora decontarea serviciilor medicale spitalicesti s-a realizat la nivelul cheltuielilor efective. De la data respectiva contractarea si decontarea serviciilor medicale acordate in regim de spitalizare continua se va realiza pe baza indicatorilor specifici spitalelor.
“Precizam ca toate tarifele pentru decontarea serviciilor medicale spitalicesti, atat pentru spitalizarea continua, cat si pentru cea de zi, dar si pentru serviciile medicale in scop diagnostic-caz, acordate in ambulatoriul de specialitate clinic, care sunt finantate din fondul alocat pentru asistenta medicala spitaliceasca, si care sunt similare unor servicii medicale standardizate acordate in spitalizare de zi, au fost ajustate tinandu-se cont de inflatie.”, mai transmite institutia.
“Prelungirea aplicarii Contractului-cadru are rolul de a asigura serviciile medicale necesare populatiei la timp, in mod echitabil si eficient. Pe de alta parte, modificarile si completarile introduse de la 1 ianuarie 2023 reprezinta un pas in plus in procesul de inversare a piramidei serviciilor de asistenta medicala, prin cresterea ponderii serviciilor acordate in ambulatoriu si prin reducerea numarului cazurilor de internari nejustificate, care ar putea fi tratate in conditii de siguranta de medicii de familie“, a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.