De la 1 ianuarie, bacşişul se va trece pe nota de plată şi pe bonul fiscal
Bacşişul se va trece pe nota de plată şi pe bonul fiscal, potrivit ultimelor reglementări care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Acesta va fi de cel mult 15% din valoarea consumaţiei.
Articol editat de Valentina Adam, 1 ianuarie 2023, 12:20
Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor, a declarat pentru Radio România Actualităţi că această măsură va fi benefică şi că ea a fost cerută de industrie de opt ani.
”Dacă mergeţi la un restaurant şi consumaţi, să zicem, produse de 500 de lei şi doriţi să lăsaţi bacşiş 50 de lei, 10%, iar românii sunt unul din cele mai generoase popoare, aveţi posibilitatea să îi lăsaţi cash, cu cardul sau cu ordinul de plată. Ceea ce se întâmplă începând cu 1 ianuarie este că statul a decis să păstreze doar 10% din cei 50 de lei, adică 5 lei, şi 45% să ajungă la ospătar, având posibilitatea fiecare client să lase bacşiş şi pe card şi pe ordin de plată.
Plăţile cu cardul sunt din ce în ce mai dese. Sunt restaurante în Bucureşti care nu mai acceptă plăţile cash, plata este permisă numai prin ordin de plată sau cu cardul. În oraşe, plăţile sunt 50% din valoarea încasărilor fiecărui restaurant şi evident că acest val vine din ce în ce mai puternic.”
Nerespectarea acestor dispoziţii poate fi sancţionată cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei