[AUDIO] Românii păstrează tradiţia, chiar dacă sunt nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru masa de sărbători
Chiar dacă vor plăti mai mult pentru un kilogram de carne de porc anul acesta, de Crăciun, românii păstrează tradiţia.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 23 decembrie 2022, 18:15 / actualizat: 24 decembrie 2022, 13:16
Anul acesta, de Crăciun, carnea de porc este mai scumpă astfel că românii vor pune pe masă carne din import, a precizat pentru Radio Reşiţa directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, Dana Tănase. Aceasta a explicat, pe de-oparte că, preţul cărnii de porc este mai mare faţă de anul trecut din cauza costurilor de producţie mai mari, dar şi a pestei porcine care a dus la scăderea drastică a numărului de animale, motive ce au condus toate la creşterea preţului:
„Această carne de porc, origine România, din păcate se găseşte în cantitate mai mică. Noi suntem legaţi de mâini şi de picioare, nu avem ce face decât să apelăm la importuri în condiţiile în care pesta porcină africană evoluează în continuare; nu putem fi prea optimişti.”
Pe de altă parte, producătorii de carne şi produse de carmangerie spun că nu au majorat enorm preţurile, doar că nu pot impune clientului de unde să cumpere. Acesta îşi alege segmentul de piaţă, chiar dacă uneori calitatea produselor este net inferioară preţului, spune Sebastian Gâlcescu – producător de carne şi produse din carne de porc din Soceni:
„Oamenii cumpără, dar nu se aruncă prea tare. Noi preţurile nu le-am ridicat aproape deloc. În viu, de la ţărani, se vinde cu 15 lei/ kg, iar în măcelării de la 25 de lei în sus, depinde ce vor să cumpere: pulpă, ceafă, cotlet, dar nu cred că oamenii vor veni să se aprovizioneze de la producătorii locali, mai degrabă de la marile lanţuri de magazine unde zic ei că este mai ieftin. Pe om nu-l interesează calitatea, ci mai degrabă cantitatea şi preţul. Anul trecut a fost deosebit, am vândut foarte bine.„
Conform acestuia românii nu se dau înapoi şi fac cum pot pentru a avea pe masa de sărbători friptură şi produse din carne de porc:
„Facem tot posibilul să cumpărăm, că ăsta-i obiceiul. Consumăm în fiecare an, că este tradiţie şi nu putem renunţa la ea. Oricât este kilogramul, carnea se va mânca.„
Potrivit Institutului Național de Statistică, în octombrie, carnea de porc s-a scumpit cu peste 15% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Sursa foto: bzi