[AUDIO] Automobilism sportiv: piloţii reşiţeni, onoraţi la Gala Campionilor
Sezonul automobilistic s-a încheiat în ultima lună a anului cu o fastuoasă Gală a Campionilor! Cei mai buni piloţi de la toate secţiunile au fost premiaţi în cadrul unui eveniment de excepţie, găzduit de Opera Naţională din Bucureşti. Între premianţi s-au aflat şi sportivi reşiţeni: Lucien Hora şi Mircea Pădurean au primit titlul de „Maestru al Sportului”, distincţii conferite pentru întreaga carieră. O gală de neuitat, au spus cei doi veterani ai automobilismului românesc:
Articol editat de Vali Hora, 8 decembrie 2022, 17:33
„Acest titlu mă onorează și cred că este încununarea unei activități de vreo 30 de ani de viteză pe traseele de coastă ale României. O festivitate frumoasă desfășurată la Opera Națională. Multe personalități care ne-au înmânat aceste distincții. În continuare, sper să mai pot face această activitate. Dacă aș putea să fiu la volan, dacă nu, să ajut pe colegii noștri de aici cu tot ce am învățat în anii aceștia. Sunt perspective pentru anul viitor, dar vom vedea dacă sunt fonduri. O să am o discuție cu Bogdan Cuzma, să vedem ce se mai întâmplă cu Lola, că acesta ar fi primul obiectiv, să pot să o pun iarăși pe roate. Dacă nu, să vedem cu altă mașină.
Am o mașină acum, luată pentru istorice, dar încă nu vreau să particip la această categorie. Iubitorilor motor-sportului din Reșița le mulțumesc pentru toate coastele la care au prezenţi în număr foarte mare. Sper ca și la anul să putem ține încă o etapă națională la Reșița. Și ei să fie, dacă nu mai buni și mai mulți, măcar cum au fost până acum”, a spus Lucien Hora.
„Într-adevăr, a fost o Gală a Campionilor deosebită, de foarte mulți ani nu am mai văzut o asemenea manifestare la un sfârșit de an automobilistic. În vremea în care eram sportiv activ și se organizau festivități de premiere la sfârșit de an, evenimentele nu se ridicau la nivelul acesteia de acum. Probabil și pandemia și-a spus cuvântul. Au fost doi ani în care nu s-au putut organiza nici evenimente în spații închise, iar competițiile au avut şi ele de suferit. Oricum, Federația s-a revanșat foarte mult cu această festivitate de premiere, care pe mine m-a încântat. În primul rând m-a onorat nominalizarea pentru acordarea acestei distincții de Maestru al Sportului. Am privit-o ca o încununare a întregii munci depuse de-a lungul celor aproape 20 de ani de automobilism. Am participat cu mare drag. În primul rând am fost foarte fericit că m-am întâlnit cu foarte mulți foști colegi, actuali colegi și am depănat multe, multe amintiri. A fost foarte, foarte frumos acest moment. Legătura mea cu motorsportul rămâne una sufletească. Am decis să renunț acum mulți ani, vreo 15, la activitatea competițională – dar asta nu înseamnă că am rupt legătura cu acest sport. Urmăresc cu mare plăcere nu doar viteza coastă, ci și întrecerile internaționale, precum şi campionatul nostru intern de raliuri. Am fost și ca spectator la etapele unde am putut să particip.
Legătura va continua în suflet, va continua până la sfârșitul vieții mele, pentru că este un sport pe care l-am îndrăgit, îl întrăgesc și îl voi îndrăgi mereu. Iubitorilor de motorsport le doresc multă, multă sănătate. Tot timpul când aveam etapele la Reșița eram înflăcărați de dorința de a merge cât mai bine și știam că pe marginea traseului o să fie mii și mii de oameni. Am văzut că, din fericire, tradiția la noi la Reșița nu a dispărut, ba din contră. Zic eu că Reșița rămâne un punct de referință în automobilismul românesc – în primul și în primul rând datorită acestor minunați oameni numiți suporteri, care tot timpul au fost la înălțime. Le doresc multă, multă sănătate, la mulți ani și un an nou mult, mult mai bun”, a spus Mircea Pădurean.
Pe podiumul galei a urcat şi un alt reşiţean: Andrei Rotaru, unul dintre cei mai pasionaţi concurenţi din competiţiile maşinilor istorice:
„Cu mândrie pot să spun că am urcat și eu pe podium. Am luat și eu trei premii naționale, două dintre ele în cadrul secțiunii de viteză în coastă, unde am luat locul doi la categoria I, această categorie reprezentând vechimea vehiculului, adică cele mai bătrâne vehicule pregătite pentru competiție. Am luat un loc trei pe Dacia Revival, tot viteză coastă, și m-am clasat pe locul trei și la viteză pe circuit, o altă secțiune a motorsportului românesc. Sunt mulțumit, dar la anul sper la mai mult. Ne pregătim, ne pregătim trup și suflet pentru sezonul ce va debuta anul viitor. Dacia este în proces de îmbunătățire, sper să reușesc să particip la cât mai multe etape într-o formă. De fapt, locul doi pe care l-am ocupat e şi din cauza faptului că nu am reușit să finalizez toate etapele. Dacă reușeam să le finalizez, aș fi putut fi pe locul întâi – dar la anul o să încerc să fiu prezent la toate etapele. Îi așteptăm pe reșițeni să fie așa cum au fost totdeauna, trup și suflet alături de de motor-sportul românesc, să ne încurajeze și să ne aplaude la fiecare coborâre. Le mulțumim frumos”, a declarat Andrei Rotaru.
Două locuri I la secţiuni ale vitezei în coastă a obţinut şi reşiţeanul Andrei Precup. La Gala Campionilor Federaţiei Române de Automobilism au fost acordate peste 650 de trofee. Pe podium au urcat aproape 500 de sportivi, participanţi în 24 de campionate.
sursa foto: FRAS