Comisia Europeană propune ridicarea MCV pentru România
Comisia Europeană propune renunţarea la aşa-numitul Mecanism de Cooperare şi Verificare, introdus acum 15 ani pentru monitorizarea reformelor din justiţie în România. Executivul de la Bruxelles precizează în ultimul raport MCV, că au fost realizate suficiente progrese, astfel că obiectivele asumate au fost îndeplinite.
Articol editat de Mirabela Afronie, 23 noiembrie 2022, 08:04
Potrivit raportului, Comisia precizează că progresele realizate de ţara noastră sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în momentul primirii în spaţiul comunitar, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător. De acum încolo ţara noastră va face, ca şi celelalte state membre, obiectul unui alt mecanism, prin care acordarea banilor europeni este condiţionată de respectarea statului de drept. Decizia finală este luată de Consiliu, din care fac parte statele membre, şi de Parlamentul European.
Documentul trece în revistă progresele înregistrate de România în ceea ce priveşte punerea în aplicare a recomandărilor făcute în precedentul raport, din iunie anul trecut. De exemplu, în privinţa celor trei legi ale justiţiei promulgate recent de preşedintele Klaus Iohannis, executivul comunitar remarcă faptul că avizul emis în procedură de urgenţă de Comisia de la Veneţia arată că, în ansamblu, lucrurile par să se îndrepte în direcţia cea bună. Elementele pozitive sunt legate, printre altele, de numirea în funcţie a procurorilor de rang înalt, de garanţiile oferite împotriva amestecului politic în activitatea DNA sau de limitarea clară a competenţelor procurorului general în ceea ce priveşte DNA şi DIICOT.
Pe de altă parte, Comisia anunţă că va continua să urmărească îndeaproape procesul de revizuire a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală, dar notează că până acum au fost înregistrate progrese. Raportul mai arată că Agenţia Naţională de Integritate continuă să dea dovadă de eficienţă în activitatea sa şi că au fost înregistrate rezultate pozitive şi în ceea ce priveşte investigarea şi sancţionarea corupţiei la nivel înalt, deşi există în continuare unele provocări. Comisia consideră că, pe viitor, ţara noastră trebuie să fie vizată de acelaşi mecanism care se aplică tuturor statelor membre şi care leagă acordarea banilor europeni de respectarea statului de drept. Decizia finală privind încetarea monitorizării pe justiţie depinde de avizul Consiliului, din care fac parte statele membre, şi de cel al Parlamentului European. Ridicarea MCV este dorită de autorităţile din ţara noastră pentru a înlesni aderarea la Spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Ţările de Jos fac o legătură directă între cele două dosare.
Autorităţile române salută raportul decizia Comisiei Europene. Se încheie o etapă, dar eforturile trebuie să continue pentru că reformele sunt esenţiale, în primul rând, pentru români, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă dă asigurări că Guvernul rămâne ferm ancorat în viziunea pro-europeană, bazată pe unitate, democraţie, stat de drept şi valori împărtăşite în mod egal de toate statele membre. Şi liderul PSD , Marcel Ciolacu, apreciază decizia Comisiei Europene, care, în opinia sa, înseamnă eliminarea ultimei bariere pentru aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.
Din opoziţie, liderul USR, Cătălin Drulă susţine că, indiferent de eventuala ridicare a MCV, statul de drept va continua sa fie monitorizat în România. Totodată el a reluat criticile la adresa actualei guvernări în legătură cu adoptarea în grabă a noilor legi ale justiţiei.