Muzeul Banatului Montan prezintă piesa ”Album Georg Scheda„ la expoziţia „Muzeul pentru tine!” organizată de Muzeului Naţional al Ţăranului Român
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România prezintă în perioada 9 noiembrie – 31 decembrie 2022 în Sala Tancred Bănăţeanu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român expoziţia „Muzeul pentru tine!”, primul demers curatorial de tip „blockbuster” din țara noastră.
Articol editat de Anca Bălălău, 21 noiembrie 2022, 20:08
Vizitatorul poate vedea, în același spațiu muzeal, capodopere ale creaţiei umane, de la tronul celor patru monarhi ai României, la manuscrisul original al Imnului Naţional, de la obiectele steampunk realizate de poetul Traian T. Coşovei, la prima maşină de spălat con-struită exclusiv din materiale naturale locale, de la piese spectaculoase din tezaurele dacice de la Sângeru de Pădure sau Cehei la vasul de tip askos din elenismul rafinat, de-scoperit în necropola fostului Orgame. Expoziția aduce în fața publicului problema valorii patrimoniului cultural şi al colecţiilor muzeale pentru societate prin felul în care leagă la un loc poveştile a zeci de piese de tezaur sau de patrimoniu provenite din colecţiile a peste 20 de muzee de diferite tipuri şi domenii din toată ţara.
Printre muzeele participante se numără si Muzeul Banatului Montan care a ales piesa ”Album Georg Scheda„ care a constituit obiectul lunii iulie 2021. Este vorba de un album cu o vârstă de 127 de ani, care duce cu el poveștile fascinante ale trecutului industrial al acestei regiuni, început în secolul al XVIII-lea. S-a născut într-un atelier din Viena pentru a marca 40 de ani de muncă a unuia dintre cei mai longevivi administratori ai ”StEG”, adică a Societății Privilegiate Cezaro-Crăiască austriacă de căi ferate ale statului, care a deţinut monopolul economic al regiunii bănăţene timp de o jumătate de secol, activ la Reșița, inginerul Georg Scheda.
Acest exemplar-bijuterie de mare calitate artistică cântărește 8 kg și are 112 fante pentru fotografii de tip carte de vizită. Este foarte importantă inclusiv din punct de vedere științific pentru că oferă multe informații prețioase despre istoria fotografiei și a fotografilor din zona Reșița-Oravița.