[AUDIO] Vulpile la vaccin. În vestul ţării se desfăşoară campania antirabică de toamnă
Populațiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic. Vulpile turbate pot transmite virusul prin mușcătură oamenilor, animalelor de companie și animalelor domestice.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 noiembrie 2022, 15:20 / actualizat: 14 noiembrie 2022, 16:36
Campania naţională de vaccinare antirabică a vulpilor este în plină desfăşurare şi în judeţul Caraş-Severin.
Directorul DSVSA Pavel Borchescu a precizat pentru Radio Reşiţa că, aceasta se efectuează pe cale aeriană cu avioane ce decolează de pe aeroportul din Caransebeş şi survolează suprafeţele întinse de pădure, evitând aşezările omeneşti, întinderile mari de apă şi drumurile naţionale.
Distribuţia se face atât pe raza judeţului nostru, cât şi în alte 15 din întreaga ţară, iar scopul final al campaniei este recunoaşterea indemnităţii teritoriului României faţă de unele boli transmisibile ale animalelor.
Pavel Borchescu a mai precizat că, după 45 de zile de la încheierea campaniei (n.r. sfârşitul lunii noiembrie), va începe perioada de recoltare a vulpilor în vederea analizării acestora în laborator şi a efectuării testului antirabic pentru a vedea eficacitatea vaccinului şi a determina prezenţa anticorpilor antirabici postvaccinali.
Specialiştii DSVSA au mai spus că, momelile vaccinale nu sunt toxice, în cazul în care oamenii depistează sau vin în contact cu ele prin găsirea acestora în fondurile forestiere sau cinegetice. Se face îndealtfel un apel către cetăţenii care identifică momelile să le lase în locul în care le-au găsit pentru eficientizarea acţiunii acestora.
Amintim că, „rabia” sau „turbarea” este o boală infecțioasă virală a mamiferelor provocată de virusul rabic, care se găsește în saliva animalelor infectate. Virusul atacă sistemul nervos și se transmite la om prin mușcătura sau zgârietura unui animal infectat. Printre primele simptome se numără febra și furnicăturile la locul expunerii inițiale. Aceste simptome sunt urmate de unul sau mai multe dintre următoarele simptome: spasme, agitație extremă, frică de apă, paralizia părților corpului, stare de confuzie și pierderea cunoștinței. Majoritatea cazurilor de rabie la oameni sunt rezultatul mușcăturilor de câini. Boala poate fi diagnosticată numai după apariția simptomelor. Rabia cauzează între 26.000 și 55.000 de decese anual, în lume.
Acțiunea face parte din „Programul strategic privind supravegherea, controlul și eradicarea rabiei la vulpe în România”.
Foto: arhiva