Ascultă Radio România Reșița Live

Cea de-a II-a ediție a Festivalului Internaţional „New Wave Theatre” face din Reșița o destinație culturală în perioada 18-26 noiembrie

Finalul pandemiei împlinește o dorință specială a managerului Teatrului de Vest, Florin Gabriel Ionescu care, a avut în agenda sa de priorități să-și mărească trupa de actori și să organizeze Festivalul Internaţional „New Wave Theatre”.

Cea de-a II-a ediție a Festivalului Internaţional „New Wave Theatre” face din Reșița o destinație culturală în perioada 18-26 noiembrie

Articol editat de Anca Bălălău, 17 noiembrie 2022, 21:15 / actualizat: 20 noiembrie 2022, 10:49

Astfel, în perioada 18 – 26 noiembrie, Festivalul Internaţional „New Wave Theatre” revine în orașul de pe Bârzava cu trupe din Franța, Spania, Moldova și România – Timişoara, Cluj-Napoca, Bucureşti, Baia Mare, Deva sau Arad, dar și cu workshop-uri de teatru și lansări de carte.

Managerul teatrului se declară mulțumit pentru realizarea celor două obiective propuse și invită iubitorii de teatru să își reserve din timp bilete sau abonamente, pentru că vor beneficia de întâlniri memorabile cu artiști europeni.
Teatrul de Vest Reșița se află sub auspicii bune, cu o trupă omogenă și proiecte de nivel international, cee ace ne dă speranța unor timpuri mai bune ce au să vină pentru instituție, dar și pentru nivelul cultural al Banatului de Munte.

Programul festivalului:
Vineri, 18 noiembrie:
Ora 19:00- Judeţul fără caişi – premieră – Teatrul de Vest Reșița;

Sâmbătă, 19 noiembrie:
Ora 11:00- Copilul dintr-o stea – Teatrul „Merlin” Timișoara;
Ora 19:00- Brâncuşi, dragostea mea! – Asociaţia International Artiscan;

Duminică, 20 noiembrie:
Ora 19:00- Yvonne – Compania Circée, Franța;

Luni, 21 noiembrie:
Ora 19:00- Chiritza în concert – Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca;

Marți, 22 noiembrie:
Ora 18:00- Fata de la colegiu sau nu sunt o jucărie – Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” Chișinău, Republica Moldova (accesul de la 16ani);
Ora 21:00- ActOrchestra – Teatrul Național „I. L. Caragiale” București;

Miercuri, 23 noiembrie:
Ora 17:00- Cafeneaua Time: lansare de carte – „Diversiune în eter” și „Tegument. Romanul unui scenariu”, autor: Radu Dinulescu
Ora 19:00- Nevrozele sexuale ale părinţilor noştri – Teatrul Municipal Baia Mare;

Joi, 24 noiembrie:
Ora 19:00- Scena Margaretei de la pagina 89 – Teatrul de Artă Deva;

Vineri, 25 noiembrie:
Ora 19:00- Trash – producție: Yllana & Töthem, Spania

Sâmbătă, 26 noiembrie:
Ora 19:00- Titanic Vals remix – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad.

Detalii despre fiecare spectacol în parte sunt disponibile AICI


Cea de-a II-a ediție a Festivalului Internațional „New Wave Theatre” debutează cu o premieră a Teatrului de Vest, vineri, 18 noiembrie, ora 19:00: „Judeţul fără caişi”, un spectacol de Sandu Grecu.Din distribuție fac parte actorii: Alexandru Moldovan, Ioana Dobrea, Florin Ruicu, Ana-Maria Cizler, Andrada Samoilă, Robert Danci, Claudiu Gabor, Alin Turcu, Marius Tudor, Sorin Fruntelată, Rusalina Bona, Cezara Crețu, Camelia Ghinea.

Miercuri, într-o conferință de presă la care s-a prezentat distribuția spectacolului „Judeţul fără caişi” alături de managerul Florin Ionescu și Sandu Grecu, regizorul de peste Prut și directorul Teatrului Satiricus din Chișinău, s-a făcut vorbire despre importanța actului artistic în viața comunității și rolul pe care îl joacă în aceste vremuri caudate. Florin Ionescu este în faza ultimelor pregătiri pentru festival, actorii sunt emoționați ca înaintea oricărei premiere, iar regizorul și-a mărturisit fidelitatea și aprecierea pentru trupa reșițeană , aflându-se pentru a treia oară aici.


De altfel, Sandu Grecu, președintele UNITEM, din Republica Moldova, echivalentul UNITER este convins că dramaturgia contemporană trebuie adusă pe scenă și are multă încredere în dramaturgul Mirel Taloș, cel care semnează „Judeţul fără caişi” a cărui temă este perioada comunistă. Fost parlamentar cu trei mandate, Mirel Taloș este un dramaturg cu vocație după cum apreciază, Sandu Grecu.

Mirel Taloș a publicat Partidele politice în tranziție (Editura Libripress, 2002) și Îndrumar în liberalismul politic (Editura Curtea Veche, 2004, cuvânt-înainte de Constantin Bălăceanu-Stolnici). A fost senior editor al publicației Cadran politic (2005-2008) și senior editor al publicației Perspective politice (2004-2007). A fost reprezentant al primului-ministru în comisia bursei speciale Guvernul României (2005-2007). Este membru al Consiliului de conducere al Institutului de Studii Liberale, pentru care este și lector.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Face parte din conducerea Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF), secțiunea „scenariu de film”.

A debutat în literatură cu trei proze scurte în revista Conta în 2012 (Uniformele blestemate, Vin tractoarele, Zsido Szappan). A mai publicat proză scurtă si fragmente de roman în revistele România Literară, Contemporanul, Caiete Silvane, Convorbiri Literare, Luceafărul și Literatorul. Romanul Colecționarul de nuduri (Editura RAO, 2018, prefață de Mircea Platon) a primit Premiul pentru volum de debut al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul pentru volum de debut al Revistei Convorbiri Literare si Premiul pentru volum de debut al Revistei Contemporanul. A mai publicat romanele Undeva în Transilvania (Editura RAO, 2019, prefață de Nicolae Breban, Premiul pentru proză al Academiei Române) și Strania poveste a unui pian (Editura RAO 2020, prefața de Daniel Cristea-Enache, Premiul Cartea Anului 2020 al Filialei București a Uniunii Scriitorilor din România). A publicat și volumul de proze scurte Anticariatul de idei. Unsprezece proze despre sfârșitul culturii (Editura RAO, 2021). Romanul Undeva în Transilvania, tradus în engleză și spaniolă, a fost adaptat la Teatrul Național Radiofonic. A publicat scenariile de film Casa de pe fundul lacului (în volumul colectiv Utopia, Editura Eubeea, 2018) și Forța inocenței (în volumul colectiv de scenarii de film Cartea cu scenarii, Editura Universitară, 2019).
Este autorul pieselor Comisia de anchetă (montata la Teatrul Național Satiricus-I.L.Caragiale din Chișinău) și Duelul pianiștilor (montată la Teatrul de artă Deva). Este titularul rubricii Ideologii contemporane la Revista Contemporanul.
A fost vicepreședinte al Institutului Cultural Român (2017-2019). În această calitate a coordonat Programul „Centenar” al ICR, care a inclus peste 600 de proiecte, dintre care cel mai important a fost realizarea și amplasarea unei statui a Reginei Maria în piața centrală a orașului Ashford, Marea Britanie, locul de naștere al Reginei. Lucrarea a fost realizată de sculptorul Valentin Duicu. Programul „Centenar” al ICR a fost recompensat cu „Meritul Academic” de către Academia Română și, de asemenea, a primit Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” din partea Presedintiei Romaniei.

In perioada iulie 2019-octombrie 2021 a fost președinte interimar al Institutului Cultural Român. În această calitate a coordonat participarea României ca țară invitată la cea de-a 27-a editie a Festivalului Internațional de Arte Europalia, al cărui eveniment far a fost expoziția „Brâncuși.Sublimarea formei” de la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles (BOZAR), cel mai mare eveniment cultural organizat vreodata de Romania in strainatate.
In noiembrie 2021 a fost votat în plenul Senatului pentru un nou mandat de vicepresedinte al ICR (2021-2025).
Este membru al Jockey Club Român.

Informaţii referitoare la modalitatea de achiziţie a biletelor şi abonamentelor pot fi obţinute la numărul de telefon: 0771634638.

Radio România Reșița este partener media al Teatrului de Vest!

Mircea Cărtărescu – președintele de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus Radio România 2024
Evenimente vineri, 29 noiembrie 2024, 06:42

Mircea Cărtărescu – președintele de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus Radio România 2024

Ediția București 2024 a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România își va deschide în curând porțile. 4 – 8...

Mircea Cărtărescu – președintele de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus Radio România 2024
Spectacol dedicat poetei Nina Cassian
Evenimente marți, 26 noiembrie 2024, 13:32

Spectacol dedicat poetei Nina Cassian

„Nina, aripă de val”Dacă sufletele ar putea fi fotografiate, foarte multe poze ar fi alb – negru. Oare cum ar arăta o poză a unui centenar...

Spectacol dedicat poetei Nina Cassian
Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor la ceas aniversar: 37 de ani de activitate
Evenimente marți, 19 noiembrie 2024, 16:01

Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor la ceas aniversar: 37 de ani de activitate

În data de 19 noiembrie se împlinesc 37 de ani de la constituirea primului nucleu al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din...

Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor la ceas aniversar: 37 de ani de activitate
„O scrisoare pierdută” se joacă pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj
Evenimente marți, 19 noiembrie 2024, 10:57

„O scrisoare pierdută” se joacă pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj

„O scrisoare pierdută” se joacă pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj. Accesul la spectacol este gratuit, pe bază de...

„O scrisoare pierdută” se joacă pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj
Evenimente luni, 18 noiembrie 2024, 13:23

Regizorul Toma Enache se întoarce la Reșița cu premiera filmului „Enescu, jupuit de viu’’

După ce ne-a adus ’’Viața e vis’’ pe scena Teatrului de Vest, regizorul Toma Enache ni-l aduce pe George Enescu la Reșița. Prima...

Regizorul Toma Enache se întoarce la Reșița cu premiera filmului „Enescu, jupuit de viu’’
Evenimente duminică, 17 noiembrie 2024, 09:00

Târgul de Crăciun din Arad

Târgul de Crăciun din Arad se va deschide în 15 noiembrie. Acesta va fi deschis până la începutul lunii ianuarie. Târgul de Crăciun din Arad,...

Târgul de Crăciun din Arad
Evenimente sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 18:24

Maratonul Straja 2024 – o sărbătoare a sportului și prieteniei!

Stațiunea montană Straja din județul Hunedoara a găzduit, la mijloc de noiembrie, o adevărată sărbătoare a sportului și prieteniei –...

Maratonul Straja 2024 – o sărbătoare a sportului și prieteniei!
Evenimente sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 12:58

Teatrul de Vest ridică cortina pentru povești cu premiera spectacolului Poveste dintr-o iarnă

Teatrul de Vest ridică cortina pentru povești, duminică, 17 noiembrie, ora 11.00, cu premiera spectacolului Poveste dintr-o iarnă! În această...

Teatrul de Vest ridică cortina pentru povești cu premiera spectacolului Poveste dintr-o iarnă