Bacşişul va fi impozitat cu 10% şi trecut pe bonul fiscal
Bacşişul va fi impozitat cu 10%, iar suma va fi trecută distinct pe bonul fiscal al operatorului economic, potrivit unui proiect de lege, adoptat de comisia de buget-finanţe a Camerei Deptutaţilor.
Articol editat de Mirabela Afronie, 9 noiembrie 2022, 07:10
„Mecanismul de plată, încasare şi distribuire către angajaţi este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacşişului pe care vrea să-l plătească şi indică pe nota de plată fie suma procentuală fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacşişurilor adunate către angajaţi, iar la data plăţii reţine impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată„, a declarat Bogdan Huţucă, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci.
Potrivit acestuia, soluţia de reglementare a fost identificată de Comisia de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor alături de reprezentanţii industriei HoReCa şi departamentul de politică fiscală din Ministerul Finanţelor. De asemenea, legea stabileşte că bacşişul astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de către autorităţile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in acelaşi timp, nici operatorul economic nu poate înregistra ca şi cheltuială, distribuirile de bacşişuri către salariaţi. Singura sarcina fiscala stabilita de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.
Proiectul de lege a fost iniţiat în 2019 de fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi a fost adoptat de Senat. Acum urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor. BUCUREŞTI FM